Pošta uzavřela stovky poboček. Lidé řeší, jak to bude s důchody či zásilkami

Česká pošta

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. července 2023 19:55

V pátek došlo k poslednímu krátkodobému otevření 293 poboček České pošty. Tyto pobočky však byly otevřeny pouze na jednu hodinu před tím, než definitivně uzavřely své "brány". To vyvolává obavy mnohých lidí, co bude například s jejich důchody a nebo nedoručenými zásilkami.

V pátek při svém posledním provozním dni otevřely zrušené pobočky po celé republice pouze na jednu hodinu, od osmi do devíti hodin. Tato zkrácená otvírací doba byla stanovena převážně z důvodu administrativních úkonů spojených s ukončením provozu těchto poštovních poboček.

Státní podnik byl připraven na rušení vybraných provozoven s předstihem. "Nikomu by se tak nemělo stát, že si nestihl vyzvednout zásilku včas a nebude vědět, kde ji najde. Nástupnické pošty ukládaly zásilky místo rušených provozoven už od 23. června, aby část úložní doby nebyly na rušené a část na nástupnické poště," vysvětluje pro web TN mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta ujišťuje své zákazníky, že budou včas informováni o nových místech, kam budou směrovány jejich doporučené dopisy a balíky.

"Adresu pošty, kam budeme ukládat vaše zásilky, najdete vždy v avízu nebo výzvě k vyzvednutí společně s otevírací dobou pošty," slibuje státní podnik.

Pokud adresa nástupnické pobočky České pošty nevyhovuje zákazníkům, mají možnost nechat své zásilky přesměrovat na jinou adresu. Stačí vyplnit formulář, který je k dispozici ve všech provozovnách České pošty. Alternativně je také možné sjednat přesměrování elektronicky pomocí on-line formuláře.

Rušíte poštu, kam si chodím pro důchod. Kde dostanu své peníze?

Všichni občané budou včas informováni o tom, která pobočka nahradí pobočku zrušenou. Případně si mohou sami určit, kterou pobočku chtějí využívat. Kromě toho je možné zažádat, aby jim byl důchod doručován do místa bydliště, uvádí se na webu úřadu.

Nakonec se ukázalo, že ze 300 poboček, které měla Česká pošta původně rušit, budou na sedmi z nich pokračovat v provozu díky finanční podpoře radnic. Tato vítaná změna se dotkne několika provozoven v Ostravě, Plzni, Jindřichově Hradci, Prostějově, Šumperku a Jihlavě.

Témata: Česká pošta důchody