Česká pošta přijde o Balíkovnu. Populární služba se osamostatní

Česká pošta, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2023 16:32

Populární služba Balíkovna, se odpojí od České pošty a začne od 1. ledna 2025 fungovat samostatně. V souladu s vládou schváleným transformačním plánem převezme Balíkovna logistické a balíkové služby od České pošty, oznámil generální ředitel Miroslav Štěpán během tiskové konference.

Podle Štěpána by měla nová společnost Balíkovna v letech 2025 a 2026 dosáhnout tržeb kolem šesti až sedmi miliard korun. Česká pošta, která zůstane státním podnikem, bude nadále provozovat svou síť poboček a zajistí doručování dopisů a peněžních poukázek. Současně rozšíří poskytování služeb pro stát.

Transformace vyžádá od státu investici ve výši 4,5 miliardy korun a další dvě miliardy korun budou financovány z úvěrů. Státní podpora zahrnuje navýšení kmenového jmění o dvě miliardy korun, transformační příspěvek ve výši 1,5 miliardy korun a vklad jedné miliardy korun do nově vznikající Balíkovny.

Česká pošta snížila svůj odhad ztráty pro tento rok na 1,5 miliardy korun, což je nižší částka než původně odhadovaných 3,5 miliardy korun. V minulém roce společnost zaznamenala ztrátu ve výši 1,75 miliardy korun. Díky snižování nákladů a krizovému řízení se jí letos podařilo omezit ztrátu, uvedl Štěpán. Riziko insolvence, které hrozilo společnosti již letos, se podstatně snížilo. Podle Štěpána by měla být Česká pošta po plánované transformaci v roce 2026 v provozním zisku.

Témata: Česká pošta