Restart EET či zvýšení minimální mzdy. Odbory reagují na úsporný balíček

Josef Středula

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. května 2023 19:15

Odbory dnes představily své návrhy na konsolidaci státních financí. Je mezi nimi například opětovné spuštění elektronické evidence tržeb, ale také zvýšení minimální mzdy. Jde o reakci na vládou představený úsporný balíček.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) tvrdí, že zavedením 12 opatření by stát mohl ušetřit více než 163 miliard korun. Návrhy jsou se všemi podrobnostmi dostupné na webu odborové centrály.

Odboráři navrhují opětovné spuštění EET, výši výnosu odhadují až na 25 miliard korun. Stejnou částku do státní kasy by podle nich přinesla i úprava paušálů společně se zrušením slevy na odvodech u kratších úvazků.

Zástupci zaměstnanců by zrušili také zpětné uplatnění daňové ztráty, stravenkový paušál nebo daňové osvobození státních dluhopisů. Dopad těchto opatření na státní finance vyčíslili na více než 50 miliard korun.

Přínosné by podle ČMKOS bylo i zvýšení minimální mzdy na 19 500 korun. Aktuálně je nejmenší možný měsíční výdělek stanoven ve výši 17 300 korun, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Vláda představila konsolidační balíček předminulý týden. Podle ministerstva financí se opatření nejvíce dotknou národních dotačních titulů, státních provozních výdajů a platů ve veřejné sféře. Příjmy se mají zvýšit prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabáku, lihových výrobků či hazardu, zrušením daňových výjimek, zavedením nemocenského pojištění či zvýšením daně z příjmů právnických osob na 21 procent.

Témata: Odbory Josef Středula elektronická evidence tržeb Vláda ČR