Češi a úsporný balíček: Jak lidé přijímají vládní návrhy?

CZK

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. května 2023 18:08

Lidé už měli čas zpracovat vládní návrhy úspor, které kabinet Petra Fialy (ODS) představil před týdnem ve čtvrtek. Průzkum agentury STEM/MARK ukazuje, že balíček v té podobě, jak byl lidem představen, má více odpůrců než příznivců.

Vláda představila konsolidační balíček minulý týden. Podle ministerstva financí se opatření nejvíce dotknou národních dotačních titulů, státních provozních výdajů a platů ve veřejné sféře. Příjmy se mají zvýšit prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabáku, lihových výrobků či hazardu, zrušením daňových výjimek, zavedením nemocenského pojištění či zvýšením daně z příjmů právnických osob na 21 procent.

Podle šetření provedeného v uplynulých dnech alespoň částečně souhlasí s ozdravným plánem zhruba třetina lidí, konkrétně 32 procent. S balíčkem v této podobě zcela nesouhlasí asi čtvrtina oslovených. Problém s ním mají především voliči opozičního hnutí ANO, úspory naopak podporují hlavně podporovatelé vládních stran.

Respondenti relativně bez výhrad přijímají nižší zdanění potravin či zdravotnických potřeb nebo vyšší zdanění alkoholu a tabáku. Nechápou naopak avizované zvýšení daní z nemovitosti a z přidané hodnoty u léků a novin.

Více než polovina zpovídaných se domnívá, že dopad balíčku na jejich peněženku bude negativní. Pouhá čtyři procenta lidí si myslí, že ušetří. Špatně si podle průzkumu vede vláda i při veřejné komunikaci svých kroků. Za dobrou ji považují pouhá tři procenta lidí, přičemž pocit není o moc lepší ani u voličů vládních stran.

Témata: průzkumy Vláda ČR Lidé veřejné finance