Stovky poboček pošty skončí, nařízení schválila vláda

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

12. dubna 2023 15:50 | Aktualizováno: 12. dubna 2023 16:46

Vláda dnes schválila nařízení, jímž se snižuje minimální počet poboček, které musí provozovat Česká pošta, z 3200 na 2900. Návrh nařízení jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Česká pošta již zveřejnila předběžný seznam 300 poboček ke zrušení. Zástupci podniku se ale ještě budou setkávat se starosty dotčených obcí, a je tak možné, že seznam do začátku května dozná změn. Celkový počet rušených pošt se ale již měnit nebude. Pošty se mají v polovině roku rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Docházková vzdálenost na poštu se má zvýšit ze stávajících dvou na tři kilometry.

"Toto je záchranná brzda, aby Česká pošta přežila," uvedl Rakušan. Podle dřívějších informací poště již na konci letošního roku hrozilo zdvojnásobení ztráty na čtyři miliardy korun a insolvence.

Pošta si od rušení části poboček slibuje snížení ztráty. Ročně tak chce ušetřit okolo 700 milionů korun. Kvůli rušení poboček má podnik škrtnout asi 950 míst na přepážkách a snížit počet doručovatelů o 500. Část zaměstnanců z rušených míst bude moci v rámci firmy pokračovat na jiné pozici. Personálně posílit mají například pošty, které v obcích s rušenými pobočkami zůstanou otevřené. V současnosti podnik zaměstnává téměř 23.000 lidí.

Poštovní odbory rušení míst kritizují. Podle předsedkyně největší odborové centrály Jindřišky Budweiserové jde jen o další úsporné opatření, kterých podnik za poslední roky udělal několik, ale bez změny systému financování veřejných poštovních služeb nebudou mít dlouhodobější efekt. "Masivní rušení pracovních míst povede ke zvýšení stresu a zátěže zaměstnanců, které jsou už dnes extrémní. Od roku 2018 pošta zrušila více než 7000 pracovních pozic, změnami organizace práce dosáhla každoroční úspory ve výši miliardy korun a pořád to nestačí," řekla ČTK.

Odbory kritizují i zvažované prodloužení doby pro doručování takzvaných ekonomických zásilek ze dvou dnů na tři, které má kompenzovat úbytek doručovatelů. Podle nich povede ke zhoršení kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Rušení poboček předchází chystané transformaci České pošty. Její plán vláda podle Rakušana představí v polovině roku. V rámci transformace se má do konce roku 2024 rozdělit na státní podnik provozující pobočkovou síť poskytující základní služby, včetně těch, které musí zajišťovat ze zákona, a na státní akciovou společnost nabízející přepravy balíků a logistické služby. Stát podle Rakušana také bude muset nově definovat služby, které si od pošty bude objednávat a bude za ně platit.

Česká pošta se v posledních letech potýká s poklesem zájmu klientů. Za pět let se počet transakcí na přepážkách snížil o 42 procent. Další provoz ubyl letos s povinným zavedením datových schránek pro podnikatele a zákonem DEPO. Pobočková síť se přitom nezměnila a je jednou z nejhustších v Evropě.

Situací v České poště se má příští středu zabývat na návrh opoziční ANO Poslanecká sněmovna.

Témata: Česká pošta pošťáci pošta Vláda ČR