Svrab v Česku: Prymula řekl, jak velký je to problém

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. března 2023 16:10

Po vlně respiračních onemocnění, která prošla Českem, se objevuje nový strašák. V uplynulých dnech byla zveřejněna znepokojivá čísla potvrzující rostoucí počet onemocnění svrabem. Experti ale mírní obavy běžné populace.

Česká televize před několika dny informovala o rekordních únorových číslech nákazy svrabem. Státní zdravotní ústav evidoval minulý týden 815 nakažených, což znamenalo meziroční nárůst o více než 78 procent.

Podle epidemiologa Romana Prymuly zatím nejde o velké drama. "Když se podíváme na čísla 20 let zpátky, pohybovala se mezi jedním až čtyřmi tisíci ročně. Teď tu máme přes pět tisíc nakažených, situace tedy není nijak tragická, byť vidíme nárůst," řekl ve vysílání CNN Prima News.

Radí ale dávat si pozor, protože svrabu se špatně zbavuje. Onemocnění se dá poměrně jednoduše poznat kvůli typickému obrazu. "Jsou to takové jakoby činky – dva červené terčíky a mezi nimi naznačená chodbička, která je tenčí. Podle tohoto projevu na kůži jsme schopni poznat, že se jedná o svrab," vysvětlil exministr zdravotnictví.

Prymula doplnil, že se nákaza nepřenáší podáním ruky, ale především šatstvem. "Na to si musíme dávat velký pozor a být obezřetní zejména v zařízeních, kde dochází k většímu kontaktu lidí a kde se střídají, to znamená ubytovny, azylové domy či nemocnice. Tam je riziko velké," poznamenal.

Témata: nemoci Roman Prymula lékaři