Zemřela Monika Studená, v diplomacii působila přes 25 let

Monika Studená

Autor: ČTK

14. března 2023 18:33

V sobotu náhle zemřela zástupkyně velvyslance v Izraeli Monika Studená. Oznámilo to ministerstvo zahraničí. V diplomacii působila přes 25 let. V minulosti působila také například na ambasádě v Londýně nebo na Stálé misi České republiky při OSN.

Studená byla podle ministerstva absolventkou prvního cyklu Diplomatické akademie. "Během své kariéry se zabývala bilaterálními vztahy, podporou evropské integrace naší země, bezpečnostní politikou i mnohostrannými vztahy," přiblížil resort.

V Praze působila podle úřadu například v odboru bezpečnostní politiky, v kabinetu prvního náměstka ministra zahraničí či v kanceláři náměstka pro bezpečnostní politiku a mnohostranné vztahy. "V zahraničí prošla misemi ve Spojeném království, v Mezinárodním sekretariátu Severoatlantické aliance, sídle Organizace spojených národů a Izraeli," doplnilo ministerstvo.

Studená podle něj nebyla jen řadovým diplomatem, který zahraniční politiku jen profesionálně provádí, ale spoluvytvářela ji. "Byla všestranná, ukotvená v pevném hodnotovém rámci, cílevědomá bez známky arogance a zejména měla hluboké znalosti v široké škále zahraničně politických a bezpečnostních oblastí," poznamenal úřad.

Velvyslancem v Izraeli je Martin Stropnický, v létě by jej měla vystřídat diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Témata: Monika Studená