Václavské náměstí a konflikt před muzeem: Co přesně se při demonstraci Česko proti bídě dělo?

demonstrace Česko proti bídě

Autor: ČTK, stars24.cz

12. března 2023 8:39

Policie musela při včerejší demonstraci zasáhnout. Část účastníků se totiž přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Na místě bylo několik lidí zatčeno či zraněno.

Po skončení dnešní protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila, uvedla policejní mluvčí Violeta Siřištová. Dva policisté byli při zákroku zranění, uvedla na twitteru.

Na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) se dnes odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Demonstrace začala ve 14:00 a trvala tři hodiny.

Několik stovek demonstrantů se po oficiálním skončení akce přesunulo před Národní muzeum v horní části Václavského náměstí, na jehož fasádě je vyvěšena ukrajinská vlajka. Demonstranti vyzývali ke stržení této vlajky, z druhé strany magistrály je podporovalo několik set dalších pokřikem "sundejte ten hadr". Později přistoupili k provolávání hesla "Čechy Čechům", které po několika minutách změnili na "českou vlajku".

Policie demonstranty u muzea vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Později dorazily policejní posily. Na schodech před muzeem došlo k několika strkanicím, dav na protější straně magistrály při nich křičel na policisty "hanba" a "mlátí naše lidi". Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet.

Do muzea se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. "Na místě jsme omezili 18 osob pro neuposlechnutí výzvy," uvedla policie na twitteru.

Témata: demonstrace Česko proti bídě