Bartoš varuje občany před podvodníky. Lákají na falešný web

Ivan Bartoš

Autor: ČTK

6. března 2023 16:44

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na twitteru Bartoš.

V podvodných SMS zprávách se píše, že adresát má nenárokované vrácení daňového přeplatku nebo se u něj vyskytl problém s daňovým přiznáním. Je to ale pokus o krádež osobních dat, takzvaný phishingový útok. Zprávy jsou často odesílány ze zahraničního čísla, u zachycených případů byla objevena čísla s polskou předvolbou +48. Jsou ale i případy, kdy byly zprávy odeslány i z tuzemských čísel, uvedla v tiskové zprávě Anna Urbanová z Bartošova kabinetu.

Doplnila, že odkaz na Portál občana v podvodné zprávě obsahuje na rozdíl od skutečné adresy také pomlčky a doménu net, například portal.gov-cz.net, domény se ale mohou různit.

"Falešné weby kopírují grafickou podobu skutečného portálu a adresátovi nabízí přihlášení skrze bankovní identitu. Uživatel je následně přesměrován na falešnou stránku banky, kde mu při vyplnění formuláře může podvodník odcizit údaje pro přístup do internetového bankovnictví," dodala Urbanová.

V případě, že lidé na falešnou stránku kliknou a mají podezření, že jim mohly být ukradeny údaje, mají si podle Urbanové neprodleně změnit heslo a kontaktovat svoji banku.

Portál občana, který funguje jako rozcestník pro on-line služby státu a nově v něm založit například i on-line petici nebo si požádat o volební průkaz, spravuje ministerstvo vnitra. V dubnu ho spolu se Správou základních registrů a Czech Pointů od něj ale převezme nová Digitální informační agentura (DIA).

S podvodnými e-maily a SMS zprávami se setkaly i jiné tuzemské úřady. Zaznamenala je například Česká pošta, Celní správa, Všeobecná zdravotní pojišťovna, ministerstvo práce a sociálních věcí nebo soukromé dopravní společnosti.

Témata: Ivan Bartoš (Piráti) Hackeři