Důchody 2023: Jedna valorizace už výši penzí letos ovlivnila. Jak?

Důchdoci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. března 2023 9:39

Sněmovna dnes zahájila hlasování o červnové mimořádné valorizace, kterou provázejí spory mezi vládnoucí koalicí, jejíž snahou je zpomalit růst penzí, a sněmovní opozicí. Penze se v letošním roce už jednou zvyšovaly, první valorizace proběhla v lednu.

Jelikož Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácí důchody v sudé dny od druhého dne v každém kalendářním měsíci, někteří poživatelé je tak v úvodních březnových dnech obdrželi už potřetí v nynější výši.

Díky lednové valorizaci se penze přiznané před 1. lednem 2023 zvýšily v průměru o 825 korun, informovala ČSSZ v tiskové zprávě. Každý důchod se přitom skládá ze základní a procentní výměry, přičemž obě tyto složky se od začátku roku zvýšily.

Základní výměra stoupla o 140 korun z 3 900 na 4 040 Kč. Procentní výměra, která má zákonem minimálně zaručenou výši 770 korun měsíčně, vzrostla o 5,1 procenta.

Fialova vláda se aktuálně snaží v Poslanecké sněmovně prosadit upravené parametry červnové mimořádné valorizace, jak je schválila na svém jednání minulý týden. Každý důchod by měl být před prázdninami navýšen o 400 korun a další 2,3 procenta v procentní složce. Průměrná penze by se tak zvýšila o 760 korun a překročila by hranici 20 tisíc.

Témata: důchody čssz důchodci