Kurz eura k české koruně: Jak se bude vyvíjet dál?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

1. března 2023 19:09

Česká měna v úterý poprvé od léta 2008 prolomila hranici 23,50 Kč za jedno euro. Ačkoliv podle expertů není možné vyloučit její další posilování, v delším časovém horizontu je oslabení koruny v podstatě nevyhnutelné.

Koruna se během úterního odpoledne dostala až na 23 korun a 47 haléřů za euro, před koncem obchodování ale mírně oslabila a den uzavírala s kurzem 23,52 Kč/EUR. Jde o nejpevnější kurz za více než čtrnáct let.

K posílení české měny pomohla pozitivní nálada na světových trzích způsobená například výsledky amerických firem. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy posílila od začátku ruské invaze na Ukrajinu vůči euru více než švýcarský frank.

"Koruna od 24. února 2022 do dneška posílila vůči euru o 5,3 procenta, zatímco švýcarský frank 'jen' o 4,2 procenta, plyne z dat agentury Bloombergu. Měny typu švédské, norské či dánské koruny nebo třeba britská libra, či polský zlotý nebo maďarský forint, si vůči euru vedly v porovnání s českou korunou ještě mnohem hůře než frank," uvedl Kovanda ve svém komentáři pro média.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák připomněl, že během úterý posilovaly i další měny středoevropského regionu včetně maďarského forintu. S ohledem na technické faktory či pozitivní sentiment na finančích trzích podle něj nelze vyloučit další posilování koruny. Střednědobě však považuje nynější zisky české měny za obtízně udržitelné.

"Recese tuzemské ekonomiky, schodkový běžný účet platební bilance či zužující se úrokový diferenciál mezi sazbami v ČR a v eurozóně, to jsou ve zkratce hlavní argumenty proti posilování koruny. A až začne pozitivní sentiment na trzích uvadat a ČNB nepřistoupí k navýšení sazeb, tak může být následné oslabení koruny velmi rychlé," konstatoval Novák.

Témata: CZK EUR