Dárek pro Putina: Po tanku se Češi sbírají na další zbraň pro Ukrajince

Ukrajinská armáda

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

22. února 2023 19:09

V pátek uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, napadené zemi nepomáhá jen český stát, ale také jeho občané jako jednotlivci. Aktuálně mohou přispět na další zbraň v rámci iniciativy Dárek pro Putina, která už pro ukrajinské ozbrojené síly zařídila tank.

Momentálně se vybírají peníze na mobilní raketomet RM-70 s balíkem 365 raket. Cílová částka je 50 milionů korun, lidé mohou přispět na webu zbraneproukrajinu.cz. Garantem kampaně je podnikatel a spolumajitel skupiny firem Jablotron Dalibor Dědek.

Raketomet RM-70 je mobilní reaktivní dělostřelecká zbraň na bázi automobilu Tatra 813, palba je možná salvou i jednotlivými ranami. "Salva čtyřiceti raket dokáže dokonale přeorat plochu tří hektarů. Odtud název zbraně - Přemysl. A protože se blíží jaro a s ním práce na polích, přijde nám Přemysl jako logická volba," uvádi iniciativa.

Aktuálně je vybrána necelá pětina celkové částky, cílem je přitom pořízení stroje pro jarní ofenzivu ukrajinské armády.

Raketomety RM-70 měla Armáda ČR ve výzbroji do roku 2010. Podle dostupných informací patřily mezi vojenské vybavení darované v posledních měsících Ukrajině, společně například s tanky T-72 nebo samohybnými houfnicemi Dana.

Témata: Armáda Ukrajina