Dominik Feri: Kdy bude soud pokračovat a co vše se mělo podle obžaloby odehrát?

Dominik Feri 2

Autor: ČTK

21. února 2023 17:46

Bývalý poslanec Dominik Feri minulý týden u Obvodního soudu pro Prahu 3 odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. Hlavní líčení bude pokračovat na konci dubna. Podívejte se, z čeho je někdejší vycházející politická hvězda obviněna.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě popisuje tři skutky. První se podle ní stal v noci na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Feri se podle žalobkyně pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Feri jí údajně poté začal říkat, že je nevyspělá a přemlouval ji k intimnostem. Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu "částečné ztráty vědomí". Feri pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex.

Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas. Třetí incident se stal podle žalobkyně na konci února 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Feri vinu ve všech popisovaných případech odmítl. K prvnímu případu v úterý řekl, že se s dívkou pouze líbal a když nechtěla pokračovat, nenaléhal na ni. Důrazně odmítl, že by jí podal nápoj s omamnou látkou. Ke druhé ženě řekl, že s ním měla konsenzuální styk. Se třetí dívkou, o které obžaloba mluví, se Feri podle svých slov také líbal s jejím souhlasem.

Feri po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Témata: Dominik Feri