Výpočet důchodu 2023: Výše penze i věk odchodu zjistíte za pár chvil

Důchodci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. února 2023 10:40

Blíží se vám odchod do důchodu a rádi byste věděli alespoň orientační výši vaší penze? Dnes existují nástroje, které vám ji pomohou zjistit během pár chvil. Průměrný starobní důchod každopádně ještě letos bude činit více než 20 tisíc korun.

Pokud se potřebujete ujistit, že vás opravdu již každým dnem čeká penze, můžete využít kalkulačku věku odchodu do důchodu webu EuroZprávy.cz. O přesné hranici rozhoduje nejen datum narození, ale u žen také počet dětí.

Následně můžete přejít k výpočtu výše samotného starobního důchodu. I zde patří ke vstupním parametrům datum narození a počet dětí, dále pak výše vaší hrubé měsíční mzdy či datum vzniku pojištění.

Průměrný starobní důchod se každopádně ještě během letošního roku zvedne, i když méně, než se původně čekalo. Vláda totiž v pondělí schválila upravená pravidla červnové mimořádné valorizace.

Každý důchod bude před prázdninami navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Průměrná penze i tak překročí hranici 20 tisíc korun.

Témata: důchody důchodci