Průměrný důchod v roce 2023 po valorizaci: O kolik vzroste?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. února 2023 8:40

Vláda v pondělí schválila upravené parametry valorizace důchodů, která je naplánovaná na červen. Penze tak před prázdninami vzrostou o stovky korun, ale přece jen méně, než se předpokládalo.

Průměrný důchod má podle vlády vzrůst o 760 korun, přesněji všem o čtyři stovky a dále procentní výměra o 2,3 % podle výše penzí. 

K úpravě valorizačního mechanismu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Nyní míří do Poslanecké sněmovny, změny by měly být definitivně schváleny do 22. března.

"Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase rekordním způsobem zvýšily důchody. Ten nárůst během několika měsíců je enormní, ale musíme hledět také na podstatný ukazatel poměru průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který se z těch původních přibližně čtyřiceti procent dnes přibližuje padesáti," uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Valorizace bez těchto úpravy by zvýšila deficit veřejných financí o více než 34 miliard korun v letošním roce a až 58 miliard v roce příštím. "Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna," dodal premiér.

Témata: důchody důchodci