Konec spalovacích motorů a reakce z Česka: Hazard s průmyslem, láteří politici

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. února 2023 16:06

Europoslanci definitivně rozhodli o budoucnosti autoprůmyslu v Evropské unii, od roku 2035 budou muset být nová auta bezemisní. Ačkoliv byla dohoda vyjednána během loňského českého předsednictví, mnozí politici dávají hlasitě najevo svůj nesouhlas.

Dohodu, vyjednanou v závěru českého předsednictví, o normě o nulových emisích, která počítá s nemožností pořídit si od roku 2035 nový automobil na benzin nebo naftu, v úterý schválil Evropský parlament. Chyběl v něm europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který tak nehlasoval. K výsledku se ale kriticky vyjádřil na sociální síti.

"Chápu snahu snižovat emise CO2, ale nerozumím, proč kopeme hrob automobilovému průmyslu?! Proč nemůžeme nechat na evropských občanech, jestli chtějí radši elektromobily, nebo auta se spalovacími motory! Ať vyhraje ten lepší," napsal na twitteru.

Podle senátora Zdeňka Hraby zvítězila ideologie nad zdravým rozumem. Člen horní parlamentní komory se obává negativních dopadů na českou ekonomiku, upozorňuje také na narušení principu technologické neutrality.

"Přijímat tak zásadní rozhodnutí pro celou Evropu, jakým je zákaz výroby spalovacích motorů, v europarlamentu poměrem 340:279 jasně ukazuje, že to není žádný kompromis a ani na tom nepanuje společenská shoda. Je to hazard s našim průmyslem, ekonomikou a důvěrou občanů," uvedl Hraba v dalším příspěvku.

Z jednadvaceti českých europoslanců hlasovala pro schválení čtveřice, konkrétně šlo o Luďka Niedermayera (TOP 09), Mikuláše Peksu, Marcela Kolaju a Markétu Gregorovou (všichni Piráti). Dohodu má ještě formálně schválit Rada EU, zastupující členské státy EU.

Témata: auto automobilový průmysl Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/