Tisíce lidí bez elektřiny, komplikace v dopravě. V Česku řádilo počasí

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

4. února 2023 11:45 | Aktualizováno: 4. února 2023 19:09

Vítr dnes v Česku lámal stromy a způsobil poruchy dodávek elektřiny. Komplikoval také provoz na silnicích a železničních tratích. Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zabezpečovali také střechy. Situace se odpoledne začala postupně uklidňovat. Problémy byly mimo jiné na severu Moravy, v Olomouckém kraji, na Vysočině, v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji či na východě Čech.

Navečer zůstalo bez elektřiny ještě několik tisíc domácností. ČEZ jich k 18:00 evidoval asi 3500, hlavně ve Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16:30 obnovit dodávky asi pro 1500 odběratelů, především na jihu Moravy a ve Zlínském kraji.

Kvůli sněhu je uzavřená silnice mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice na Olomoucku. Na Orlickoústecku bude podle webu Dopravniinfo.cz až do nedělního večera uzavřena silnice 11 mezi Čenkovicemi a Červenou Vodou, na kterou popadalo velké množství stromů.

Hasiči měli kvůli počasí, nehodám a popadaným stromům stovky výjezdů. Práci jim na mnoha místech komplikoval vítr. V Olomouci například zajistili střechu na vazební věznici. V Sobědruhách na Teplicku vítr zlomil stožár. V Kadani na Chomutovsku hasiči zajišťovali uvolněné fotovoltaické panely. Jen za dopoledne měli hasiči v Moravskoslezském kraji 272 výjezdů souvisejících se silným větrem. Odstraňovali hlavně spadlé stromy a větve, upevňovali střechy.

Z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů a pádů stromů na koleje zůstává zastavený provoz na regionální trati 294 mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem na Šumpersku. Předpokládané ukončení omezení je podle údajů zveřejněných Správou železnic ve 20:30. Kvůli větru odpoledne nejezdily vlaky ani mezi Valšovem a Rýmařovem a omezen byl provoz také mezi Libercem a Harrachovem a dále do Polska.

Kvůli výpadkům proudu byly dopoledne mimo provoz například lanovky a vleky v lyžařském areálu Ski aréna Karlov v Karlově pod Pradědem v Jeseníkách. Odpoledne se opět rozjely.

Kvůli větru dnes zůstala zavřená zoologická zahrada v Ostravě. Po pátečním silném větru je dnes uzavřená také liberecká zoo. Vítr tam způsobil škody za tisíce korun, poškodil oplocení a zábradlí. Řádění vichřice se tam stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku.

Témata: Energetika Elektřina