Martin Stropnický "přežije" malér. Ministr Lipavský prozradil, jak se zachoval

Martin Stropnický

Autor: ČTK

2. února 2023 21:42

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Lipavský Stropnického za setkání s proruským aktivistou Jovanovičem kritizoval. V lednu na twitteru uvedl, že takovou návštěvu považuje za vážné pochybení. Fotografie ze setkání Stropnického s delegací vedenou poslancem SPD Janem Hrnčířem sdílel předtím místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), který vyzýval velvyslance k rezignaci. Stropnický tehdy Deníku N řekl, že neověřoval minulost a aktivity své návštěvy a nemůže mít přehled o dezinformační scéně v Česku.

"Po důkladném zhodnocení všech podkladů jsem rozhodl o tom, že pan velvyslanec Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací o poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény. Pan velvyslanec svoje pochybení uznal, za touto záležitostí nebyl zlý úmysl a chyba se už nebude opakovat. Tímto věc považuji věc za vyřešenou," uvedl dnes Lipavský.

Hrnčíř v lednu uvedl, že byl v Izraeli se svým asistentem a s několika podnikateli, kteří přiletěli po vlastní ose. Poznamenal, že dopředu nevěděl, že s nimi bude i Jovanovič, který, jak se ukázalo, měl cestu dokumentovat. Návštěvu u velvyslance Hrnčíř označil za zdvořilostní, Jovanovič u samotného jednání podle něho nebyl. "Při odchodu se u dveří s panem velvyslancem vyfotil," řekl.

Stropnický Deníku N řekl, že minulost a aktivity své návštěvy a toho, s kým se při ní fotí, předem neověřoval. "Nemohu mít přehled o tom, kdo působí v dezinformační sféře u nás," řekl. Dodal, že při návštěvách se chce fotit každý, je na to zvyklý. Deník N Jovanoviče řadí mezi klíčové postavy dezinformační scény, je podle něj známý svými proruskými postoji. V minulosti se účastnil akcí na ruské ambasádě v Praze.

Na ambasádě v Izraeli by měla letos Stropnického vystřídat diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová. Loni v prosinci serveru Seznam Zprávy potvrdila, že má souhlas z izraelské strany. Na Blízký východ by měla odjet v létě, kdy se velvyslanci standardně střídají, uvedl server.

Stropnický byl v minulosti velvyslancem v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu a od roku 2018 je velvyslancem v Izraeli. V lednu 2014 byl jako člen ANO jmenován ministrem obrany v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). V prosinci 2017 se stal místopředsedou vlády a ministrem zahraničí ve vládě Andreje Babiše (ANO).

Témata: Martin Stropnický Jan Lipavský ministerstvo zahraničí