Předčasné důchody bez krácení pro záchranáře dnes schválila Sněmovna

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

4. listopadu 2022 15:30

Zdravotničtí záchranáři zřejmě budou moci odcházet od příštího roku předčasně do důchodu bez sankce, a to až o pět let. Jejich zaměstnavatelům se ale zvýší penzijní odvody. Předpokládá to vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Předloha opravuje dříve přijatou, ale nepoužitelnou úpravu předchozích záchranářských penzí.

Poslanci navíc svými úpravami snížili penze vybraným prominentům bývalého komunistickému režimu a rozšířili nárok na příspěvek 500 korun k důchodu za vychované dítě. Návrh nyní dostanou k posouzení senátoři.

Takzvané výchovné bude stát vyplácet od ledna. Příspěvek za vychované dítě by měli od příštího roku dostávat podle schválené úpravy skupiny poslanců v čele s Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) i lidé, kteří vstoupili do starobní penze z invalidního důchodu, ale nesplnili podmínku pro potřebnou dobu pojištění. Nynější stav pokládají předkladatelé za nespravedlivý a nerovný. Další návrh skupiny poslanců kolem Kaňkovského zamezí krácení takzvaného výchovného při souběhu starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým důchodem.

Naopak snížení důchodů by se mělo týkat podle předkladatelů úpravy kolem ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) tří tisícovek někdejších komunistických funkcionářů. Krácení by mělo podle nich "hrát symbolickou roli". Penze by podle podkladů neklesly pod částku, do níž se naopak dorovnává důchod účastníkům odboje a odporu proti komunismu.

Předčasné penze pro záchranáře přijali zákonodárci už v minulém volebním období s účinností od příštího ledna. Ustanovení ale obsahuje chyby a nelze je využít. Vládní předloha má stav napravit. Dřívější penzi bez krácení částky nyní mají jen horníci z hlubinných dolů.

Nárok na dřívější penzi bez jejího krácení budou mít podle novely členové výjezdových skupin a operátoři středisek zdravotnické záchranné služby a také záchranáři horské služby. Jde o zhruba 6500 pracovníků. Vláda to zdůvodňuje tím, že jsou vystaveni skoro stále stresu a část z nich i fyzické zátěži. Po odpracování 4400 směn, tedy zhruba 20 let, by tito pracovníci mohli podle návrhu chodit na odpočinek o dva a půl roku dříve. Za každých dalších 74 směn by přibyl ještě měsíc až do hraničních pěti let. Plný nárok by tak vznikl po zhruba 30 letech práce.

Sněmovna stanovila nad rámec vládního návrhu délku záchranářské směny pro výpočet nároku na předčasný důchod na osm hodin. Délka směn totiž nebyla u jednotlivých záchranných služeb stejná, mohla trvat podle zdůvodnění úpravy 12 hodin i 7,5 hodiny. Poslanci ANO neprosadili pozměňovací návrh, aby nárok na odchod do důchodu o pět let dříve vznikl záchranářům už po zhruba 25 letech práce. Poukazovali na to, že podle úpravy schválené v minulém volebním období by to bylo možné po 20 letech. Svůj návrh označovali za kompromis.

Zaměstnavatelům by se u záchranářů s právem na předčasný důchod podle vládní novely zvedla do roku 2026 postupně sazba důchodových odvodů z nynějších 21,5 procenta na 26,5 procenta. Příští rok by odváděli 23,5 procenta.

Sněmovna nakonec nehlasovala o Jurečkově úpravě, která by změnila organizační strukturu České správy sociálního zabezpečení z okresů na oblasti. Ministr ji stáhl, protože vyvolala spory.

Témata: důchody záchranáři Poslanecká sněmovna