Tornádo na Novojičínsku? Vichřice způsobila v Hraběticích škody za desítky milionů

Následky větrné smršti v Hraběticích na Novojičínsku 3

Autor: ČTK, stars24.cz

11. září 2022 9:26 | Aktualizováno: 11. září 2022 15:46

Několik hodin likvidovalo sedm jednotek hasičů následky větrné smršti, která se v sobotu prohnala v Hraběticích na Novojičínsku. Silný vítr poničil střechy, kapličku a lámal i stromy. Podle výpovědi místních se o tornádo zřejmě nejednalo, odborníci ale hovoří o opaku.

"Sedm jednotek hasičů odstraňovalo v sobotu 10.9.2022 odpoledne až do sobotního večera v Jeseníku nad Odrou, místní části Hrabětice (okres Nový Jičín) následky větrné smršti, která Hraběticemi s pouhými 20 čísly popisnými několikrát proletěla a poškodila střechy rodinných domků, hospodářských budov či stromy hned u 12 z nich. K tomu ještě shodila kříž z věže zdejší kapličky," uvedli hasiči na svém webu.

"Je malým zázrakem, že se tato událost s vysoko létajícími plechy, křesly či trampolínou obešla bez zranění. Na zahradě u jednoho z rodinných domků náhle spadla i mohutná stoletá lípa, když majitelé bez postranních pohnutek tvrdili, že si dendrologa zvou na kontrolu každý rok. Netrefila jejich dvoupodlažní rodinný domek s čerstvě rekonstruovanou střechou, ani obyvatele domku či domácí zvířectvo. Hasiči ji pořezali. Místy byla ztrouchnivělá, především u kořenů," dodali.

Na pomoc vyjeli před sobotní 15. hodinou do Hrabětic i lezci, kteří provizorně přibíjeli větrem utrženou střešní plechovou krytinu na třetině velké sedlové střechy. Na dalších budovách pomáhaly s pomocí nastavovacích žebříků a motorových pil jednotky dobrovolných hasičů. Obnovit dodávku elektřiny natažením nových kabelů přijeli pracovníci energetické firmy.

"Jednu ze střech, kde vítr sloupnul velkou část plechové střešní krytiny, museli kvůli hrozbě pádu hasiči odstranit i s dřevěným krovem z automobilového žebříku," doplnili hasiči s tím, že odstraňovali i popadané stromy či jejich části z centrální komunikace a pomáhali obyvatelům se zjišťováním škod. Činnost ukončili kolem půl osmé večer.

Hasiči také provedli průzkum mezi mnoha obyvateli Hrabětic, jestli se mohlo jednat o tornádo. "Nikdo z nich na vlastní oči neviděl trychtýř, který by měl charakterizovat tornádo. Někteří uvedli, že silný vítr obkroužil celou obec a zase se vracel. Zvedal do výšky křesla a další předměty, trampolína skončila u sousedů," doplnili hasiči.

Odborníci ale dnes v místě provedli terénní výzkum a nevyloučili to, že škody mohlo způsobit tornádo, řekla odpoledne ČTK Marie Glofáková z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Byli tam na terénním průzkumu. Máme zatím předběžné pozorování. Ještě se z průzkumu nevrátili, ale z předběžných informací by o tornádo mohlo jít. Opravdu ale jen podle předběžných údajů, protože terénní průzkum ještě probíhá. Ještě nemáme hotovou klasifikaci," uvedla Glofáková. Podle ní se získané informace ještě budou vyhodnocovat.

Starosta Tomáš Machýček (Venkov 2018) ČTK řekl, že očekává, že škody budou v řádu desítek milionů korun.

Témata: Moravskoslezský kraj Vichřice větrná smršť v Hraběticích na Novojičínsku (září 2022)