MPSV řeší falešné formuláře: Lidé si musí dát pozor na podvodnou SMS!

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. srpna 2022 12:00

Digitalizace agendy ministerstva práce a sociálních věcí má i své stinné stránky. Patří mezi ně podvodné útoky. Úřad v pondělí upozornil na podvodné SMS zprávy, které mohou lidé obdržet.

Ministerstvo v posledních týdnech rozjíždí on-line formuláře, jejichž prostřednictvím lze požádat o nejrůznější příspěvky. Nejnověji byla od srpna spuštěna žádost o rodičovský příspěvek.

Úřad ale včera varoval žadatele před falešnými formuláři. "Upozorňujeme na podvodný odkaz vedoucí na stránky, které se tváří jako web MPSV," uvedlo ministerstvo na twitteru.

‼️ Upozorňujeme na podvodný odkaz vedoucí na stránky, které se tváří jako web MPSV. Jedná se ale o phishing, na odkaz proto vůbec neklikejte. Naše oficiální stránky mají doménu https://t.co/ixIZ9gDs8j. Podvodníci odkaz posílají prostřednictvím SMS. pic.twitter.com/Sk6MIClsRL

— MPSV ČR (@mpsvcz) August 1, 2022

K příspěvku připojilo i názorný příklad podvodné SMS zprávy, ve které je zakomponován odkaz, zdánlivě vedoucí na stránky ministerstva. Jeho oficiální doména je však mpsv.cz. 

Jde o tzv. phishing, což je podvodná technika sloužící k získávání citlivých údajů v elektronické komunikaci. K nalákání důvěřivé veřejnosti se předstírá, že pochází z populárních sociálních sítí, aukčních webů, on-line platebních portálů, úřadů státní správy nebo od IT administrátorů.

Témata: Ministerstvo práce a soc. věcí Hackeři