České Švýcarsko: Jak hasiči dnes postoupili?

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

Autor: ČTK, stars24.cz

31. července 2022 21:32

Hasičům se dnes podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu na asi 2860 hektarů. Spálená plocha činí 1060 hektarů. Na briefingu to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasičům se tak díky velkému nasazení daří s plameny bojovat. Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček řekl v České televizi, že o víkendu bojovalo s požárem v národním parku 780 hasičů. S masivním nasazením počítá i v příštích dnech.

"Předpokládám, že takové masivní nasazení hasičů bude nejméně do pátku příštího týdne," řekl Vlček v ČT. Celkově je zásah podle mluvčí rozdělený do čtyř sektorů. Ohněm zasažená plocha činí asi 1060 hektarů, hasiči ale zasahují na mnohem větší ploše okolo požářiště. Jde o takzvanou vnější zónu požáru.

Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků. Díky zmenšení plochy se mohli domů vrátit například evakuovaní obyvatelé Vysoké Lípy.

Při hašení v Českém Švýcarsku se dnes zranilo šest hasičů, jeden z nich skončil se zraněním kolene v nemocnici. Celkem se zranilo už 47 hasičů. V sobotu se zranilo celkem osm hasičů. Nejvážněji zraněný byl letecky přepraven na traumacentrum ústecké nemocnice. Jeho stav nechtějí hasiči komentovat, stejně tak ponechali bez komentáře i příčinu zranění. Podle Götzové se hasič zranil při pádu stromu, záchranná služba uvedla, že spadl ze skály.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko