Skandální chování turistů v Českém Švýcarsku: Rozdělali si oheň a vyrazili na Pravčickou bránu

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

Autor: ČTK, stars24.cz

31. července 2022 12:22

Tři turisté se v sobotu pokusili v Českém Švýcarsku zasaženém rozsáhlým lesním požárem dostat na Pravčickou bránu. Policie dva muže a jednu ženu vykázala, uvedli policisté na twitteru.

Strážci národního parku v sobotu také odhalili, že si turisté v lese rozdělali oheň, řekl dnes ČTK a České televizi ředitel správy národního parku Pavel Benda. V Českém Švýcarsku hoří les dnes osmý den.

"I přes naše opakované apely se včera (v sobotu) v podvečer dva nezodpovědní muži a jedna žena vydali na Pravčickou bránu, a to přes dosud neuhašená místa. Policisté je z národního parku vykázali a naposledy věc vyřešili domluvou," uvedla policie. Případná další porušení platné legislativy budou policisté řešit oznámením k projednání ve správním řízení, kde hrozí pokuta až 100.000 korun.

Nepotvrzené informace o turistech na Pravčické bráně měl i Benda. "Zprostředkovaně mám informaci, že na Pravčické bráně byla skupinka turistů. Přístup je z české strany obšancovaný, možná se tam dostali z Německa, ale nemohu to potvrdit," řekl Benda.

Strážci podle něj v lese nalezli také místo, kde si lidé rozdělávali oheň, ačkoliv nedaleko zuří lesní požár a rozdělávaní ohňů je zakázáno. "Mám zprávu od strážců, nevím teď, zda je přímo našli na místě, nebo nalezli už jen ohniště," řekl Benda. "Je naprosto neuvěřitelné, co prostě takováto skupina lidí dokáže, a je mi z toho smutno. Pro to já opravdu nemám nějaké vysvětlení, lidská blbost je s dovolením opravdu nekonečná a bojovat s lidskou blbostí je předem ztracený boj," dodal.

Noc na dnešek byla podle Bendy zatím zřejmě nejklidnější. "Déšť ale situaci moc nepomohl, nebyl vydatný, byl krátkou dobu. Příznivější bylo, že těm lidem v terénu se pracovalo líp, nebylo vedro," řekl Benda.

Správa národního parku ve spolupráci s hejtmanstvím podle něj zajišťuje pro zasahující hasiče stravu, potřeba je zajistit asi 1000 porcí jídel. "Logisticky je to mimořádně náročné. Musím poděkovat všem, kteří sponzorsky dodávají potraviny," řekl Benda.

Les v národním parku začal hořet před týdnem v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.

Hasiči ukončili evakuaci Vysoké Lípy v Českém Švýcarsku, lidé mohou domů

Hasiči ukončili evakuaci obce Vysoká Lípa v Českém Švýcarsku, lidé se mohou vrátit domů. Díky postupu hasebních prací mohli hasiči zmenšit takzvanou vnější zónu požáru, plocha požáru ale dál zůstává zhruba dva krát pět kilometrů. Ostatní obce jsou stále evakuované, návrat jejich obyvatel se v tuto chvíli nepředpokládá. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků. Starosta obce rozhodnutí uvítal.

Obyvatele Vysoké Lípy, kde žije asi stovka lidí, hasiči evakuovali v úterý večer. "Podařilo se nám díky nasazení jednotek posunout vnější zónu místa zásahu, uvolňujeme tak území obce Vysoká Lípa, obyvatelé se tam mohou vrátit. U dalších evakuovaných míst se v tuto chvíli uvolnění nepředpokládá. Koordinaci řídí policie," uvedli hasiči na twitteru.

"Veškerou koordinaci návratu a s tím i související návazná dopravní opatření si bude řídit policie," řekla Götzová. Policisté na twitteru uvedli, že pevné stanoviště policejní hlídky se posouvá z Jetřichovic do Vysoké Lípy. "Ostatní evakuované obce jsou dále nepřístupné," uvedla policie.

Marek Kny, starosta obce Jetřichovice, pod kterou Vysoká Lípa spadá, rozhodnutí hasičů uvítal. Lidé se už podle něj začali vracet do svých domovů. "Pořád mi volají a děkují, jsou rádi," řekl Kny. Nemyslí si, že hasiči měli obec zpřístupnit již dříve, ponechat ji uzavřenou bylo podle něj dobré rozhodnutí, a to především kvůli velkému množství hasičské techniky, která v obci a jejím okolí působila.

Kny upozornil, že v této části Českého Švýcarska žádný požár není, nevidí proto důvod, aby zde turisté rušili své pobyty. Kritizuje tak vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO), který v sobotu uvedl, že návrat lidí do obcí může trvat i několik týdnů. "Lidi mi volají, co to má jako znamenat, že Vysoká Lípa nebyla tolik ohrožená. Několik týdnů si dovolím tvrdit, že bude zavřené Hřensko, protože tam ty zásahy byly složitější. Ale ty ostatní obce, si myslím, že to taková doba zase nebude," řekl Kny.

"Nevím, proč se tady tvoří panika. Jetřichovice jsou prázdné, žádný turista tady není. Celé České Švýcarsko je vylidněné kvůli takovýmto dezinformacím, kvůli takovýmto zprávám. Tady je tolik ubytovatelů, tolik restauratérů, kteří mají problém už z doby covidu se z toho vyhrabat," řekl Kny. "Lidé odříkávají ubytování. Tady není důvod, všechno je otevřené. Zavřené je jen Hřensko a soutěsky," dodal.

Samotnou plochu požáru hasiči případně upraví po večerním vyhodnocení. Zda se ji dnes podaří zmenšit, není jasné. Les v národním parku začal hořet před týdnem v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko