Při zásahu v Českém Švýcarsku se hasič ZŘÍTIL ZE SKÁLY. Dalších 7 se zranilo

požár lesa u Hřenska (červenec 2022)

Autor: ČTK

30. července 2022 15:41 | Aktualizováno: 30. července 2022 18:27

Při hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko se dnes zranilo osm hasičů. Někteří z nich skončili v nemocnici. Vážné zranění utrpěl hasič, který odpoledne spadl ze skály. Vrtulník ho převezl na traumacentrum ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl ČTK mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

Při srážce hasičské cisterny a čtyřkolky se později zranili i dva dobrovolní hasiči. Oba jeli na čtyřkolce, skončili v péči záchranářů. ČTK to řekla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. Další dva hasiči skončili v děčínské nemocnici. Tři hasiči pak utrpěli lehčí zranění.

"Mohu potvrdit zásah v Hřensku, kde jsme v tuto chvíli transportovali do ústeckého traumacentra jednoho ze svých kolegů po pádu ze skály," řekl Voleník. O zranění jednoho ze zasahujících hasičů informovali hasiči na twitteru.

"Při zásahu byl zraněn jeden z profesionálních hasičů, úraz se stal v lesním porostu při pádu stromu. Hasič byl transportován v podvěsu pod vrtulníkem letecké záchranné služby na bezpečné místo, pak s ním odletěl do nemocnice," uvedli hasiči. Götzová doplnila, že hasič se zranil při zásahu v oblasti Pravčické brány. "Byl převezen na další vyšetření, čekáme na výsledky," dodala.

Dva zraněné hasiče převzali do péče záchranáři v záchranářském kamionu Golem. Jednoho z nich podle Voleníka poštípali vosy a včely, druhý utrpěl středně těžké zranění nohy. Sanitky oba převezly do nemocnice v Děčíně.

Zranění podle Götzové nelze kvůli mimořádnému rozsahu zásahu vyloučit. Ošetření záchranářů potřebovalo dosud 35 lidí, většinou šlo o menší oděrky. "Hasiči mohli dále pokračovat v práci, byla to zranění drobnějšího charakteru na dolních končetinách," dodala. Záchranáři pak poskytli 11 lidem kyslíkovou terapii. "Snažíme se rizika minimalizovat, ale víme, že se pohybujeme ve velmi náročném terénu," uvedla mluvčí.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Ode dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Ode dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko Hasiči