Požár v Českém Švýcarsku: Děčín zakázal vstup do lesa, do Česka míří švédská letadla

požár lesa u Hřenska (červenec 2022)

Autor: ČTK, stars24.cz

29. července 2022 13:37

Děčín dnes rozhodl o zákazu vstupu do lesa na vybraném území Národního parku České Švýcarsko, v němž šestým dnem hoří. Zákaz začne platit o půlnoci. Území zahrnuje lesy v okolí deseti obcí. Výjimka platí pro některé lidi, jako jsou zaměstnanci parku. Turisté budou nadále moci na vybrané turistické trasy a cyklotrasy na území parku. Vyplývá to z vyhlášky, kterou úřad vyvěsil na úřední desce.

Dočasný zákaz vstupu do lesa vydal magistrát s ohledem na ohrožení bezpečnosti a zdraví osob pádem kamenů, stromů nebo jejich částí v důsledku poškození požárem a aktuálního zdravotního stavu lesních porostů. Magistrát tak vyhověl žádosti správy parku. V Českém Švýcarsku hoří na rozloze zhruba 1000 metrů čtverečních.

Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.

Lidé nadále mohou využít vybrané turistické trasy, jako je ta ze směru z Růžové na Srbskou Kamenici nebo cyklotrasu v úseku Jetřichovice - Na Tokáni a další. Přehled všech a mapku s jejich vyznačením najdou zájemci na úřední desce magistrátu, který o vydání vyhlášky informuje také dotčené obce.

Správa národního parku nejprve požadovala zákaz vstupu do celého parku. Po debatě se starosty obcí v Českém Śvýcarsku rozhodla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) tak neučinit. Starostové argumentovali tím, že by byl ochromen turistický ruch i v místech, kde nehoří. "Nechceme omezovat život lidí v okolí, ale v místě hašení mají turisté tendenci pořizovat si fotografie, tím ohrožovat svou bezpečnost a překážet v likvidaci požáru. Strážci přírody budou dohlížet na dodržování zákazu vstupu do vymezených částí," uvedla ve čtvrtek Hubáčková.

Vstup do oblastí zasažených požárem hlídá policie. Uzavřen je hraniční přechod do Německa v Hřensku.

Požár v Českém Švýcarsku se daří držet, letadla z Itálie nahradí švédské stroje

Hasičům se i dnes daří držet požár v Národním parku Českém Švýcarsku na ploše pět krát dva kilometry. Večer a v noci na dnešek natáhli vedení vody k Pravčické bráně, aby ji mohli bránit ze země. Jako náhrada za letadla Canadair z Itálie, která ve čtvrtek pomáhala s hašením, přiletí dnes po poledni do České republiky dva letouny podobného typu ze Švédska. Letouny z Itálie se musely dnes vrátit, aby se zapojily do hašení požárů na Apeninském poloostrově.

V noci na dnešek se hasiči zaměřili především na obranu evakuovaných obcí, Hřenska a Janova. Doplnili vodu do požárních nádrží v Janově a Labské stráni, které se v předchozích dnech vyprázdnily. Natáhli hadice k Pravčické bráně, aby měli místo lépe pod kontrolou, protože tam stále hrozí vznik nových ohnisek. V místě dosud bylo možné zasahovat jen leteckým hašením. Podle mluvčího hasičů Ústeckého kraje Lukáše Marvana pořád vznikají nová ohniska, hasiči doufají, že v následujících dnech zaprší.

Letouny Canadair z Itálie, které zasahovaly u požáru ve čtvrtek, podle Marvana velmi pomohly. Dokázaly do Hlubokého dolu shodit 48.000 litrů vody za hodinu. Náhradou za ně dnes přiletí dva letouny podobného typu ze Švédska.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru uvedl, že se jedná o švédské stroje Air Tractor. Na jejich zapůjčení se ve čtvrtek večer domluvil se svým švédským protějškem Morganem Johanssonem.

Tyto letouny, které v 8:00 odstartovaly ze Švédska, jsou podle odborných leteckých serverů americké původně zemědělské stroje. Podobně jako canadairy mohou nabírat vodu přímo z hladiny. Každý pojme 3000 litrů vody, tedy asi polovinu toho, co letouny z Itálie. "Přílet je plánován na 12:30. Po nezbytných procedurách a průzkumu budou okamžitě nasazeny do akce," doplnili na twitteru hasiči.

Se zvládáním požáru v těžko přístupném terénu pomáhají také vrtulníky s vaky na vodu. Armáda ve čtvrtek nasadila k hašení třetí, silnější vrtulník. Kromě armádních strojů se do hašení požáru v národním parku zapojilo dalších pět vrtulníků. Dva poskytla policie, jeden firma Czechoslovak Group a po jednom Polsko a Slovensko.

Témata: České Śvýcarsko požár lesa u Hřenska (červenec 2022)