Uprchlíci z Ukrajiny: 370 tisíc lidí pod dočasnou ochranu, v Česku jich je ale méně

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Autor: stars24.cz, ČTK

12. června 2022 10:41

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu koncem letošního února Česko udělilo dočasnou ochranu 370.793 běžencům z napadené země. Informovalo o tom dnes na twitteru ministerstvo vnitra. Přesný počet uprchlíků v ČR ale není možné určit, někteří totiž z ČR odjíždí do jiných zemí nebo se vrací do vlasti. Reálně pobývá v zemi podle odhadu úřadů asi 280.000 až 300.000 uprchlíků.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 370 793 lidem z Ukrajiny, v sobotu jich přibylo 388. Cizinecké policii se přihlásilo více než 293 tisíc osob, dalších 1075 jen za včerejší den. 

Hlásit se policistům nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky podle statistik téměř 30 procent. Mladistvých od 15 do 18 let je necelých sedm procent, seniorů nad 65 let pak 3,5 procenta. Z dospělých Ukrajinců jsou více než dvě třetiny ženy.

V týdnu vláda schválila novelu zákona zvaného lex Ukrajina. Podle ní by měla i po skončení nouzového stavu, který má trvat do 30. června, dál platit opatření, jež nařizují ministerstvům a správním úřadům vyčlenit objekty pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Dál má fungovat i dosavadní registrace uprchlíků. Kabinet Sněmovnu požádal, aby normu projednala ve stavu legislativní nouze.

Podle nedávného vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se také rozbíhá evropský registrační systém uprchlíků z Ukrajiny. Od evidence si slibuje rychlejší zjišťování duplicit v nahlašování běženců v celé Evropské unii.

Témata: uprchlíci