Srážky vlaků v Česku: Z výjimečných událostí se stává smutný trend

U Nelahozevsi vykolejil nákladní vlak.

Autor: ČTK, stars24.cz

4. června 2022 13:00

Počet incidentů i obětí nehod na kolejích letos v Česku opět přibývá. Do konce května inspekce řešila 521 mimořádných událostí, které si vyžádaly 100 obětí. Meziročně je to v obou případech asi o pětinu více. Stoupl počet střetů na přejezdech i sražených osob na kolejích. Vyplývá to z údajů Drážní inspekce. Nehodovost na železnicích byla tématem po sérii nehod i loni.

Počet incidentů a obětí zahrnuje střety vlaků s jinými soupravami, dále nehody vlaků s auty na přejezdech a také srážky s lidmi pohybujícími se na kolejích. Součástí řešených incidentů jsou ovšem i bez případné srážky nedovolené jízdy při přejetí návěstidla na červenou a podobné případy.

Statistiky nehodovosti vzrostly téměř ve všech sledovaných kategoriích. Počet střetů vlaků s auty na železničních přejezdech stoupl proti loňsku o tři případy na 69. Srážky vlaků s osobami, které se pohybovaly na železnici, vzrostly meziročně o více než pětinu na 109, počet obětí stoupl stejnou měrou na 87. Počet nedovolených jízd při přejetí návěstidla na červenou stoupl o 20 procent na 82 případů.

Dosud nejhorším kalendářním měsícem byl letos co do počtu obětí květen, kdy o život při srážkách na železnici přišlo 24 lidí, loni v květnu by tato tragická statistika skoro o polovinu nižší. O jaké nehody šlo, inspekce neuvádí.

V loňském roce přitom nehodovost na kolejích stagnovala. Drážní inspekce řešila 1147 incidentů, což bylo meziročně o jeden méně. Počet obětí klesl o 41 na celkových 198.

Témata: Nehody vlaků