Jana Černochová: Ministryně obrany navrhuje další pomoc pro Ukrajinu

Jana Černochová

Autor: stars24.cz, ČTK

29. května 2022 14:50

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne další dodávky za 600 až 700 milionů korun, dodala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku.

"Podstatné je, aby ta pomoc byla kontinuální," zdůraznila Černochová. Připomněla, že ministerstvo obrany také spolupracuje s ukrajinským velvyslanectvím v Praze na nákupu zbraní a vojenské techniky za peníze, které lidé a firmy posílají ambasádě na bankovní účet. Velvyslanectví takto zatím získalo zhruba 1,2 miliardy korun. Tuzemský zbrojařský průmysl přispěl darem minimálně 17 milionů korun, řekla ministryně. "Toto v součtu dělá z České republiky jednoho z největších podporovatelů Ukrajiny vojenským materiálem," dodala.

Černochová nechtěla z bezpečnostních důvodů potvrdit ani vyvrátit, zda ČR dodala na Ukrajinu také bojové helikoptéry, jak to v pondělí uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací také tanky sovětské výroby T-72, americký ministr obrany zmínil i dodávky raketových systémů.

Na konci dubna ministerstvo obrany uvedlo, že ČR poskytla Ukrajině za dva měsíce války vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Zástupci vlády dříve potvrdili dodávky ručních zbraní, raket nebo zdravotnického vybavení. Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo například i samohybné houfnice Dana, salvové raketomety RM-70 Grad nebo bojová vozidla pěchoty.

Černochová poukázala i na dodávky humanitárního a nevojenského materiálu z Česka na Ukrajinu, které mají na starost jiná ministerstva. Například Správa státních hmotných rezerv (SSHR) pomohla Ukrajině podle údajů z poloviny dubna vybavením a potravinami za 120 milionů korun.

Česko také přijímá uprchlíky z válkou zmítané země. Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v zemi udělena dočasná ochrana 358 048 lidem z Ukrajiny, v sobotu jich přibylo 482. Cizinecké policii se přihlásilo více než 265 tisíc osob, dalších 913 jen za včerejší den.

Témata: Jana Černochová Armáda Ukrajina Vláda ČR