Zvýšení důchodu v září schválila vláda. Penze stoupnou už v červnu

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. května 2022 10:40

Důchody se po letních prázdninách opět zvýší, tentokrát v průměru o 699 korun. Penzisté si však polepší už za několik dní, od června se totiž do výše důchodů promítne předchozí valorizace.

Důchody i příplatky k nim se od září zvýší o 5,2 procenta, což je výše růstu cen v období od února do dubna letošního roku. Státní rozpočet to přijde na 7,8 miliardy korun. 

"Důchody tak dosáhnou průměrně výše 17 900 korun, což je oproti loňsku o 2 500 korun více. To je nárůst během těch tří valorizací v letošním roce a je to věc, která pomůže našim seniorům v penzi zvládat důsledky inflace a rostoucích cen," uvedl premiér Petr Fiala (ODS). 

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky šlo o nutný krok. "Příjemci důchodů, ať už starobních, invalidních nebo jiných, patří mezi nejvíce zranitelné skupiny lidí. Valorizace pomůže uvolnit jejich napjaté rozpočty," konstatoval.

Půjde už o třetí valorizaci penzí v letošním roce, do jejich výše se zatím promítla jen ta lednová. Druhá valorizace se započte od června.

Témata: důchody Vláda ČR