Laboratoře za posledních sedm dní odhalily přes 2000 případů covidu

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: ČTK

20. května 2022 8:14

Nových případů nemoci covid-19 v Česku v mezitýdenním srovnání opět ubylo. Laboratoře za posledních sedm dní odhalily 2201 případů nákazy, téměř o 1700 méně než předešlý týden. Současně ubylo i testů, které pojišťovny nyní hradí jen se žádankou od lékaře. V nemocnicích je s koronavirem 176 pacientů, což je nejméně od poloviny loňského září.

Vyplynulo to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo, tedy počet potvzených případů covidu na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dní, kleslo na 22 z 36 minulý pátek. Mezi regiony je k dnešku nejnižší incidence v Libereckém kraji, kde v přepočtu na 100.000 obyvatel připadá za poslední týden 11 nakažených. Naopak nejvíce jich je nadále v Praze, a to 44.

První potvrzené případy covidu se v ČR objevily v březnu roku 2020, od té doby se nákaza prokázala u 3,92 milionu lidí. Z toho 40.262 lidí zemřelo. V minulém týdnu jich bylo devět, o týden dříve zemřelo 32 lidí s koronavirem. Při dalších aktualizacích se ale údaje z posledních dní mohou ještě změnit.

V souvislosti s poklesem počtu potvrzených případů nákazy ubývá jak zemřelých, tak i hospitalizovaných s covidem. Před týdnem jich bylo téměř o stovku více než nyní.

Dál klesl v mezitýdenním srovnání i zájem o očkování. Za posledních sedm dní si pro vakcínu přišlo 13.583 lidí, o týden dříve jich bylo téměř 15.000. Většina lidí si nyní chodí pro třetí, posilující dávku. Dokončené očkování proti covidu má v ČR téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo 4,2 milionu z nich.

Koronavirus je podobně jako ostatní respirační viry sezonní, více se šíří v chladných podzimních a zimních měsících. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před týdnem řekl, že lidé, kteří o přeočkování v současné době uvažují, protože jim uplynula šestiměsíční lhůta po druhé dávce, mohou počkat na podzim, aby měli před další vlnou vyšší protilátky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)