V Česku v pondělí přibylo o polovinu méně nákaz než před týdnem

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: ČTK

10. května 2022 7:55

V pondělí přibylo v Česku 865 potvrzených případů koronaviru, o polovinu méně než před týdnem. Výrazně nižší byl ale také počet testovaných. Na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 52 nakažených, takzvané incidenční číslo tak dále klesá. V nemocnicích je s covidem 372 pacientů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Epidemie zpomaluje od začátku února. Spolu s tím je menší zájem o testy. Laboratoře jich v pondělí provedly zhruba 9000, před týdnem jich bylo o 7000 více. Výrazně se také snížila pozitivita preventivních testů, které jsou nejčastější. Koronavirus se prokázal u 1,76 procenta vzorků, před týdnem to bylo více než devět procent.

Od čtvrtka lidé nemají nárok na jeden bezplatný preventivní test měsíčně. Zdravotní pojišťovny hradí jen testy provedené se žádankou od lékaře.

Incidenční číslo není v žádném kraji vyšší než 100. Pod tuto hranici spadlo už i v Praze, kde na 100.000 obyvatel připadá v uplynulém týdnu 90 nakažených. Stále je to ale nejvyšší incidence v Česku. Naopak nejlepší situace je v Libereckém kraji, kde má incidenční číslo hodnotu 39.

Před týdnem bylo s koronavirem hospitalizováno téměř 700 lidí, počet pacientů se tak snížil téměř o polovinu. V těžkém stavu je 14 z nich.

Očkovat proti covidu se v pondělí nechalo 1318 lidí, o 200 méně než minulý týden. Naprostá většina z nich si přišla pro třetí posilující dávku. Naopak první očkování podstoupilo pouze 86 lidí. Zájem o vakcinaci klesá dlouhodobě. Dokončené očkování proti covidu má v ČR téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo 4,17 milionu z nich.

Od začátku epidemie předloni v březnu potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, 40.229 lidí s prokázanou nákazou zemřelo.

Od čtvrtka už v Česku neplatí stav pandemické pohotovosti, skončila tím veškerá plošná protikoronavirová opatření. Kromě konce hrazených preventivních testů to znamená například to, že stát už například nenařizuje povinné nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)