ČNB zvýšila sazby! Inflace dosáhne podle prognózy 15 procent

Česká národní banka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. května 2022 17:00

Česká národní banka dnes naznačila, jaké jsou vyhlídky české ekonomiky pro následující měsíce. Kromě zvýšení sazeb se bankéři vyjádřili k inflaci nebo ekonomickému růstu.

Bankovní rada na dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 %. Ve stejném rozsahu poroste i diskontní sazba na 4,75 % a lombardní sazba na 6,75 %. Nově stanovené úrokové sazby začnou platit od zítra, informovala ČNB.

Podle nově zveřejněné prognózy na základě dat dostupných k 22. dubnu dále vzroste inflace a s přispěním všech svých složek dosáhne v letošním druhém čtvrtletí téměř 15 procent. 

"Poté bude postupně zvolňovat a na jednociferné hodnoty klesne na počátku příštího roku. V průběhu roku 2023 se pak bude dále snižovat do blízkosti dvouprocentního cíle," uvedla ČNB. 

Růst hrubého domácího produktu letos výrazně zpomalí, ve druhé polovině roku dokonce ekonomická aktivita meziročně mírně poklesne. "K tomu významně přispěje útlum spotřeby domácností, fixních investic i vývozu. V příštím roce ekonomický růst oživí," míní bankéři.

Kurz koruny k euru nejprve mírně posílí, následně bude zhruba stabilní.

Témata: ČNB inflace