Respirátory ve zdravotnictví: Skončí ještě v květnu!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. května 2022 13:36 | Aktualizováno: 4. května 2022 14:39

Už za několik dní by měla v Česku zcela skončit povinnost nosit respirátory, lidé je stále museli mít ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Potvrdil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Momentálně platí povinnost mít nasazenou ochranu dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních a sociálních zařízeních vybraných typů, konkrétně jde o týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, a zařízení poskytující odlehčovací sociální služby v pobytové formě.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes ve Sněmovně uvedl, že pokud během nynější schůze nedojde ke schválení ukončení pandemické pohotovosti, navrhne konec povinnosti nosit respirátory usnesením vlády nejpozději k 11. květnu.

Válek chtěl podle svých slov vzhledem k příznivé epidemické situaci ukončit pandemickou pohotovost ke včerejšku, souhlasit s ním mají i odborníci. 

"Já to navrhl, vláda to schválila a poslali jsme to do Sněmovny. Pánové Okamura a Babiš ale řekli: Ne! My chceme festival obstrukcí. Je vidět, že jejich spojenectví není jen pragmatické, oni si skutečně rozumí," napsal ministr na twitteru.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vlastimil Válek (TOP 09)