V Česku dostalo dočasnou ochranu přes 314 tisíc lidí z Ukrajiny

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: stars24.cz, ČTK

28. dubna 2022 19:30

České úřady podle údajů ministerstva vnitra evidují přes 314 tisíc lidí, kteří do země dorazili z válkou zmítané Ukrajiny. Východoevropská země čelí od konce února ruské agresi. Jako obvykle čísla postupně klesají od počátku pracovního týdne.

Podle dnes zveřejněných dat, která aktualizuje ministerstvo vnitra, byla v Česku udělena ochrana 314 tisícům lidí z Ukrajiny. Ve středu jich přibylo 1783. Cizinecké policii se přihlásilo více než 202 tisíc osob.

Složení běženců se nemění. Podle úterních údajů tvoří nadále zhruba tři čtvrtiny dospělých uprchlíků ženy. Téměř 40 procent z celkového počtu lidí prchajících před válkou jsou děti. Nejvíce Ukrajinců zůstává v Praze, ministerstvo jich v hlavním městě zaznamenalo ve středu zhruba 73.400.

Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z poloviny dubna se počet běženců z Ukrajiny v ČR ustálil na zhruba 300.000. Ministerstvo sice vydává další víza, někteří Ukrajinci ale odjíždějí.

Ukrajinci prchající před ruskou invazí, která začala na konci února, dostávají víza dočasné ochrany, která jim umožňují v Česku pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování.

Z Ukrajiny podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z poloviny měsíce odešlo přes pět milionů lidí. Devadesát procent uprchlíků z Ukrajiny tvoří ženy a děti. Zhruba dvě třetiny prchajících míří do Polska, do Rumunska jich dorazilo asi 725.000.

Témata: uprchlíci Ukrajina