Změny v opatřeních: Hromadné akce s více návštěvníky, izolace o dva dny delší!

Divadlo, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2022 8:55

Na hromadných akcích může být ode dneška nově až 500 lidí místo stovky. U sedících se kapacity zvýšily z dosavadního tisíce na tisíc plus polovina míst do využití maximální kapacity prostoru, kde se akce koná. Umožnilo to zmírnění mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu po jednání vlády avizoval, že většina omezujících opatření by mohla při pokračujícím zpomalování epidemie skončit od 1. března. Dál omezené by neměly být už ani počty osob na hromadných akcích, počítá se ale dál s nošením respirátorů. Povinná kontrola potvrzení o prodělání nemoci nebo očkování skončila po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu už 9. února.

V posledních dnech se ruší také další protiepidemická opatření. Pro zdravotnická zařízení a zařízení pro ústavní výchovu dětí končí možnost využívat pracovní karanténu. V uplynulém týdnu se také naposledy testovali školáci a zaměstnanci. Metodický pokyn hlavní hygieničky také od dnešního dne zrušil povinnost nastoupit po rizikovém kontaktu do karantény. Naopak z pěti na sedm dní prodloužil izolaci po pozitivním testu na koronavirus.

Lidé po rizikovém kontaktu nemusí do karantény, izolace trvá sedm dní

Hygienici ode dneška nebudou posílat do karantény lidi po rizikovém kontaktu s nakaženým koronavirem. Naopak déle si doma pobudou ti, kteří mají pozitivní test. Izolace byla prodloužená na sedm dní z dosavadních pěti. Změnil se metodický pokyn hlavní hygieničky pro krajské hygienické stanice. Končí tak také trasování kontaktů nakažených hygienickými stanicemi.

V uplynutém týdnu se naposledy testovali školáci a pracovníci, podle ministerstva zdravotnictví tak jde o další zmírňování protiepidemických opatření, které má postupně vést ke stejnému přístupu k nákaze koronavirem jako k ostatním respiračním nemocem.

Izolace u lidí bez příznaků bude podle pokynu končit automaticky po sedmi dnech, u lidí s příznaky pak dva dny po jejich skončení a zároveň musí trvat nejméně sedm dní. Lidé, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nebudou muset.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)