Koronavirus v ČR: Přibylo 44 TISÍC nakažených, roste počet hospitalizací!

Test na přítomnost nemoci covid-19.

Autor: stars24.cz, ČTK

4. února 2022 8:05

Ve čtvrtek testy v Česku prokázaly 37.662 nových případů covidu, to je skoro o 2860 víc než před týdnem. Dalších 6550 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně, zatímco minulý čtvrtek nahlásily laboratoře rekordních 16.202 podezření na reinfekci. Celkový počet pozitivních testů byl tedy uplynulý den přes 44.000, v mezitýdenním srovnání o bezmála 6800 méně.

Dál stoupá počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, kterých je zhruba 3000, o 800 víc než před týdnem. Pacientů ve vážném stavu ale zatím nepřibývá a zůstává kolem dvou stovek. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Čísla nakažených v poslední době rekordně rostou v souvislosti se šířením nakažlivější varianty omikron, která zároveň podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh covidu-19 než původně dominantní varianta delta.

Toto úterý eviduje ministerstvo dosud nejvyšší počet nově potvrzených případů covidu za jeden den od začátku epidemie, a to 57.226. U dalších skoro 9800 lidí se covid první únorový den prokázal opakovaně, ti nejsou zahrnuti do denního přírůstku nově nakažených.

Víc než počty pozitivních testů je pro vývoj epidemie klíčové, kolik lidí s nákazou skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Počty hospitalizovaných zhruba od začátku loňského prosince, kdy jich bylo kolem 7000 a z toho přes 1000 ve vážném stavu, ještě do poloviny ledna klesaly, od té doby jich začalo přibývat. Ke čtvrtečnímu večeru nemocnice pečovaly o 2998 lidí s koronavirem, předchozí den jich bylo podle revidovaných údajů přes 3000, před týdnem zhruba 2200. U pacientů v těžkém stavu ale čísla zatím stagnují a drží se kolem hodnoty 200.

Za posledních sedm dní nyní připadá v Česku 2404 nově potvrzených případů nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Na dosavadním maximu bylo incidenční číslo v úterý, kdy činilo 2483, před týdnem bylo 2030. Nejvyšší je nyní v Královéhradeckém a Zlínském kraji, v nichž za uplynulý týden připadá přes 2580 nakažených na 100.000 obyvatel, následuje Středočeský kraj, Praha a Plzeňský kraj s incidencí přes 2500. Relativně nejméně se nákaza šíří v Karlovarském kraji, v němž jako jediném kraji zůstává incidenční číslo pod 2000.

Uplynulý den laboratoře zpracovaly podle dosavadních údajů dohromady přes 150.000 testů na koronavirus, z toho 31.000 antigenních a zbytek PCR metodou. Bylo to o skoro 28.000 méně než minulý čtvrtek, údaje za minulý den ale ještě mohou vzrůst. Dál vysoká je pozitivita testů, což svědčí o značné virové zátěži v populaci. U nejčastěji prováděných preventivních testů se covid ve čtvrtek prokázal u 17 procent, u lidí s příznaky bylo pozitivních 44 procent testů. Podíl prokázaných nákaz u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, byl téměř čtvrtinový.

Svět se s epidemií koronaviru potýká třetím rokem. První nakažené v Česku testy odhalily v březnu 2020, od té doby se potvrdilo téměř 3,2 milionu případů a 37.363 lidí s covidem dosud zemřelo. Denní počty úmrtí se v minulých dvou týdnech pohybovaly pod třiceti. Tento týden ale tuto hranici překračují a v úterý bylo úmrtí zatím 42. Loni v listopadu a prosinci denně umíralo s prokázanou nákazou často víc než sto lidí.

Snížit riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a úmrtí má očkování, zejména posilující dávka vakcíny. Ve čtvrtek se přišlo naočkovat téměř 25.500 lidí, z nich bezmála 20.000 dorazilo po ukončené vakcinaci na přeočkování. Ve stejný den předchozího týdne vykázali zdravotníci téměř 40.000 dávek s očkovací látkou. Plně očkováno bylo v Česku téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku dostalo skoro 3,8 milionu lidí. Tempo očkování se ale poslední dobou snižuje a nových zájemců je minimum. Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, tento týden odstartovala předregistrace zájemců. Touto látkou by se podle ministerstva zdravotnictví mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín.

Současná vlna epidemie by v nejbližší době měla podle prognóz gradovat a postupně slábnout. Za 14 dní skončí plošné testování ve firmách i ve školách, už od příští středy 9. února nebude třeba se prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělané nákaze v restauracích, službách či na akcích. V platnosti zůstane povinnost nosit respirátory uvnitř a omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Vláda také hodlá zrušit pandemickou pohotovost. Někteří odborníci považují chystané rozvolnění restrikcí za předčasné a riskantní, podle jiných už nynější omezení nemají smysl.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)