Testování zaměstnanců nemusí skončit ani po 18. únoru

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. února 2022 17:46

Hospodářská komora předpokládá, že část živnostníků a podniků bude v pravidelném testování pokračovat i po skončení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. V současné době mezi svými členy provádí průzkum, aby mohla s vládou projednat úpravy parametrů testování, pokud by se ho ministři rozhodli znovu zavést například na podzim.

Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Vláda dnes rozhodla, že testování ve firmách skončí k 18. únoru. Všichni zaměstnanci i živnostníci se musejí od 17. ledna testovat dvakrát týdně antigenními testy.

V případě pozitivního výsledku odcházejí na pět dní do karantény. Plošné testování znovuzavedla předchozí vláda už v listopadu. Týkalo se ale jen pracovníků, kteří neměli dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali koronavirus. Testovat se museli jednou za týden.

Hospodářská komora nyní v bleskovém průzkumu zjišťuje, jak osoby samostatně výdělečně činné a podniky testování zvládají, s jakými potížemi se musely tentokrát potýkat. "Dotazník jsme rozesílali před několika hodinami do e-mailových schránek našich členů," řekl Diro.

Testy ve firmách od 17. ledna do úterý podle ministerstva zdravotnictví odhalily zhruba 80.000 nakažených. Potvrzující PCR test podstoupilo v prvních dvou týdnech 60 procent pozitivně testovaných, u 84 procent z nich se nákaza potvrdila.

Část podniků testuje antigenními testy prováděnými zdravotníky, jejichž výsledky se objevují v běžných denních covidových statistikách. Výsledky antigenních samotestů na pracovištích a ve školách se do nich nezapočítávají. Povinnost nahlásit výsledek je jen u pozitivního testu, není tak ani známý počet lidí, kteří se daný den testovali.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) zaměstnanci