Požár Chaty na Tesáku: shořela do základů

V Hostýnských vrších zasáhl požár chatu Na Tesáku, zasahuje 80 hasičů

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2022 9:58 | Aktualizováno: 29. ledna 2022 12:25

V Hostýnských vrších zasáhl dnes časně ráno požár restauraci a chatu Na Tesáku na Kroměřížsku. S ohněm bojovalo na osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů, řekl ČTK mluvčí hasičů Roman Žemlička. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu, na místě zasahovalo 16 jednotek.

V objektu z roku 1938 byli v době požáru dva lidé, hořící budovu stihli opustit. Škoda nebyla dosud vyčíslena, bude však vyšší než pět milionů korun. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé policie i hasičů.

Požár jednoho z ikonických míst Hostýnských vrchů byl nahlášen kolem 01:30. "V době požáru byli v budově dva muži. Požár zjistil jeden z nich, když se vracel z kotelny. Upozornil druhého muže, že z jednoho pokoje vychází dým. Před naším příjezdem začal jeden z mužů provádět hasební práce s jedním hasicím přístrojem. V hašení ale pro silné zakouření vnitřních prostor nepokračoval a spolu s druhým mužem budovu opustili. Následně ještě vypnuli elektrický proud a uzavřeli přívod LPG u tlakových nádrží, které jsou ve vzdálenosti asi 15 metrů od hořící budovy," popsal mluvčí hasičů.

Příjezd hasičů k místu požáru komplikovala namrzlá cesta, když dorazili k chatě, už hořela střecha a část podkroví. Asi po hodině hašení se začaly bortit stropy a částečně obvodová konstrukce. Požár postihl celý rozsáhlý objekt turistické chaty, nakonec se zbortila i plechová střecha, která požářiště zakryla. "Naše jednotky zasahovaly ze všech pěti stran, ze země i ze vzduchu za pomocí výškové techniky. Na místě je záchranný útvar Hlučín s těžkou technikou. Objekt prakticky vyhořel do základů," řekl Žemlička.

Příčinu požáru již na místě zjišťují vyšetřovatelé hasičů i kriminalistů. "Pracuje se všemi možnými verzemi, od nedbalosti, po úmysl nebo technickou závadu. Vyšetřovatelé jsou už na místě," doplnil Žemlička. Škoda by měla být ujasněna odpoledne, dodal mluvčí hasičů.

Známá turistická chata postavená v roce 1938 stála u hlavního tahu spojujícího Tesák s Trojákem. Chata s restaurací byla u parkoviště a byla výchozím místem pro turistické trasy. Její vyhoření vyvolalo na sociální síti velké emoce, lidé vzpomínají především na nezapomenutelný útulný lokál s vlaječkami a nezaměnitelnou atmosférou, debatuje se také o veřejné sbírce. "Doufám že sbírka bude...vstal z popela Libušín, tak snad tomu tak bude i v tomto případě," uvedla jedna z diskutujících.

Témata: požár Zlínský kraj