V neděli přibylo 7235 případů nákazy, jde o nejvyšší nedělní nárůst od listopadu!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

17. ledna 2022 8:11 | Aktualizováno: 17. ledna 2022 8:53

V Česku v neděli testy potvrdily 7235 nových případů koronaviru, což je nejvyšší nedělní nárůst od konce listopadu. V mezitýdenním srovnání je denní počet nově potvrzených nákaz zhruba o 4500 vyšší. Spolu s denními nárůsty počtu nakažených se zvyšuje i takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých 100.000 obyvatel.

K dnešku se z nedělních 636 zvýšilo na 678. případů. Naproti tomu pacientů s covidem v nemocnicích stále ubývá, v neděli jejich počet klesl na 1505. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Epidemie v Česku postupně sílí zhruba od začátku roku. Zatímco v posledním týdnu loňského roku přibylo necelých 36.000 potvrzených nákaz, v prvním týdnu letošního roku to bylo asi 47.000 nově nakažených a v minulém už téměř 73.000 potvrzených případů onemocnění covid-19. Odborníci podobný vývoj kvůli šíření nakažlivější varianty omikron očekávali.

Incidenční číslo stouplo k dnešku ve všech regionech. Nejvyšší incidence je nadále v Praze, kde připadá za posledních sedm dní na každých 100.000 obyvatel 1373 nově nakažených. Naopak nejnižší incidenční číslo má Vysočina, a to 362.

Denní přírůstek nově nakažených na webu ministerstva nezahrnuje takzvané reinfekce, tedy případy opakované nákazy u dříve pozitivně testovaného člověka. V neděli jich bylo 876. Reinfekcí v poslední době postupně přibývá. Důvodem je zřejmě varianta koronaviru omikron, která podle zkušeností z některých zemí dokáže překonat imunitu získanou očkováním i dříve prodělanou nemocí.

Vědecké studie ukazují, že omikron je proti variantě delta sice nakažlivější, ale průběh onemocnění je lehčí. Nadále tak pokračuje pokles počtu hospitalizovaných s covidem, je jich nejméně od konce loňského října. Oproti předchozí neděli eviduje nyní ministerstvo v nemocnicích asi o 840 pacientů s covidem méně. V těžkém stavu bylo v neděli 273 pacientů s onemocněním covid-19, v mezitýdenním srovnání asi o 160 méně.

Laboratoře v neděli provedly přes 34.000 testů, z toho zhruba 27.600 bylo PCR testů. Před týdnem byl počet testovaných asi o 2300 nižší. Vzhledem k výraznému zvýšení denních nárůstů počtu nově nakažených stále značně rostou i podíly potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních na 26,57 procenta. Minulou neděli to bylo kolem 11 procent. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 12,57 procenta na 28,58 procenta. U preventivních a plošných testů, kterých je prováděno nejvíce, podíl pozitivních vzrostl ze šesti procent za předchozí neděli na 15,7 procenta.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,6 milionu případů nákazy a zemřelo 36.874 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.

Pro vakcínu proti covidu-19 si v Česku v neděli přišlo 12.228 lidí, z toho 11.225 dávek bylo posilujících pro lidi s dříve dokončeným očkováním. Vakcinaci má hotovou přes 6,73 milionu lidí, posilující dávku dostalo přes 3,27 milionu z nich. Za víc než rok očkování proti covidu-19 v Česku zdravotníci rozdali 16,49 milionu dávek. Pro dokončení očkování jsou u většiny vakcín potřebné dvě dávky.

V Česku se ode dneška mění pravidla karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým koronavirem, nově do ní musí i očkovaní. Nově se také musí každý týden testovat všichni neočkovaní zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví bude i nadále platit výjimka pro pracovníky z těchto služeb, kteří covid-19 prodělali v posledním půl roce.

Ode dneška se také musí všichni zaměstnanci včetně živnostníků a jednatelů firem testovat dvakrát týdně antigenními samotestovacími sadami na covid-19. V případě pozitivního testu odejde pracovník na pět dní do karantény. Může podstoupit ověřovací PCR test, pokud bude negativní, smí se hned vrátit do práce. Nově mají očkovaní lidé z veřejného zdravotního pojištění hrazených pět PCR testů měsíčně místo dosavadních dvou. Nový režim testování by měl platit dva až tři týdny.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví