Epidemie sílila i o víkendu, v neděli přibylo více případů než před týdnem!

Češi se nechávají testovat na covid-19.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. ledna 2022 8:08

Epidemie koronaviru v Česku dál zesiluje. Testy v neděli prokázaly 2761 případů covidu-19, to je o zhruba 800 víc než před týdnem. Denní přírůstky nakažených se v mezitýdenním srovnání zvyšují sedmým dnem za sebou. Počet hospitalizovaných ale zatím klesá.

Na konci víkendu bylo v nemocnicích 2229 lidí s nákazou, nejméně od začátku loňského listopadu a asi o 670 míň než minulou neděli. Ve vážném stavu je teď 420 pacientů s covidem. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Opět vzrostlo tzv. incidenční číslo. Na 100.000 obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 438 nakažených, o sedm víc než předchozí den. Nejvíc se nákaza šíří momentálně v Praze, kde týdenní incidence k dnešku stoupla na 754. Epidemie bude podle odborníků zrychlovat i v dalších týdnech, hlavně kvůli nakažlivější variantě omikron.

Od začátku epidemie, tedy od března roku 2020, se v zemi nakazilo koronavirem přes 2,5 milionu lidí, tedy téměř každý čtvrtý obyvatel ČR. Z toho 36.624 nakažených dosud zemřelo. V první polovině prosince umíralo s nákazou přes sto lidí denně, v poslední době se počty obětí pohybují v desítkách. Od začátku letošního roku ministerstvo eviduje zatím nejvíc obětí v pondělí 3. ledna, kdy zemřelo 61 lidí s covidem, minulý pátek a sobotu bylo úmrtí přes třicet a v neděli zatím sedm. Údaje z posledních dní se ale zpravidla při dalších aktualizacích zvyšují.

Laboratoře v neděli provedly podle dosavadních údajů přes 29.000 testů, asi o dva tisíce méně než před týdnem. Zvýšila se pozitivita testů. V případě epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, bylo 12 procent pozitivních, minulou neděli to bylo přes devět procent. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze zhruba 11 na téměř 15 procent. U nejčastějších preventivních testů bylo pozitivních necelých sedm procent zkoumaných vzorků, minulou neděli to bylo 3,71 procenta.

Proti koronaviru se v Česku už víc než rok očkuje, zdravotníci od té doby podali přes 16 milionů dávek vakcíny. V neděli se přišlo naočkovat přes 19.000 lidí, o zhruba 3800 víc než před týdnem. Skoro 16.500 z nich dostalo posilující dávku. Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku 6,7 milionu lidí a víc než 2,8 milionu naočkovaných dostalo posilující dávku, která výrazně snižuje riziko hospitalizace, těžkého průběhu covidu i úmrtí. Nárok na vakcínu mají zájemci od pěti let.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví