V Česku poprvé za dva týdny přibylo přes 10 TISÍC nakažených!

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

5. ledna 2022 8:08

Laboratoře v Česku v úterý odhalily 10.169 případů koronaviru. Poprvé za dva týdny tak přibylo více než deset tisíc nakažených. Minulé úterý byl nárůst zhruba o tisíc případů nižší. V nemocnicích je s covidem 2854 pacientů, z toho 506 v těžkém stavu. Opět vzrostlo incidenční číslo.

Na 100.000 obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 368 nakažených, o deset více než v úterý. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v ČR potvrdilo již více než 2,5 milionu případů koronaviru. Z nákazy se dosud vyléčilo zhruba 2,4 milionu lidí, s covidem naopak zemřelo 36.397 lidí.

V prosinci epidemie zpomalovala, v posledních dvou dnech ale počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání rostou. Odborníci očekávají, že bude nových případů dále přibývat kvůli nakažlivější variantě koronaviru omikron. "Nárůst incidence by nastal v lednu i bez omikronu se samotnou deltou, ale za další stoupání bude už zodpovědný hlavně omikron, který deltu rychle nahrazuje a vytěsňuje," sdělil ČTK v úterý epidemiolog Rastislav Maďar. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až 50.000 nových případů denně a kolem 7000 nakažených v nemocnicích.

Z revidovaných údajů vyplývá, že v pondělí počet pacientů s covidem stoupl nad 3000. K úterý sice poklesl, ale tento údaj se může při dalších aktualizacích změnit. Nemocnice totiž nahlašují mnoho hospitalizovaných zpětně.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 88.000 testů, asi o 11.000 více než před týdnem. Pozitivita vzrostla v případě preventivních testů. Koronavirus se prokázal u 6,54 procenta odebraných vzorků, před týdnem to bylo 6,03 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, naopak klesla pozitivita z 13,85 na 12,62 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se snížil z 26,15 na 24,5 procenta.

Incidenční číslo vzrostlo v devíti krajích, ve čtyřech se snížilo a v Královéhradeckém kraji stagnovalo. Nejvyšší incidence je v hlavním městě, kde na 100.000 obyvatel připadá v uplynulém týdnu 514 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je nadále v Karlovarském kraji, který má incidenci 221.

Zdravotníci v úterý aplikovali 85.134 dávek vakcíny proti covidu. Zájem byl tak nejvyšší za dva týdny. Většina lidí si přišla pro třetí posilující dávku. Naopak první vakcinaci podstoupilo zhruba 4600 lidí. Ukončené očkování má v Česku 6,67 milionu lidí.

V úterý se ve věkové kategorii 18 až 29 let otevřela registrace na posilující dávku po pěti měsících od druhé vakcíny. Odborníci i politici vyzývají lidi, aby si pro třetí dávku přišli, zvláště v době, kdy začíná převládat nakažlivější varianta omikron. Přeočkování totiž výrazně snižuje riziko vážného průběhu nemoci, který vyžaduje hospitalizaci.

Epidemie zrychluje také v dalších zemích. Dosud největší počty nových nákaz zaznamenaly v posledních dnech například USA, Francie, Austrálie, Itálie, Británie, Řecko, Švédsko mělo rekordní přírůstek 30. prosince. Nejvyšší týdenní počet nakažených na 100.000 obyvatel na světě má podle agentury AFP Kypr, incidence tam v úterý měla hodnotu 2505.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví