Vánoční přání se prý mění! Jak je to s dalšími tradicemi?

Vánoce, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

24. prosince 2021 14:24

Štědrý den je tady, už za pár hodin si lidé rozdají dárky, které najdou pod vánočním stromečkem. Jak se mění přístup Čechů k těmto svátkům v průběhu let?

Například vánoční přání se v posledních letech zásadně změnila. V papírové formě je aktuálně posílá pouhých 13 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Provident Financial  ve spolupráci s výzkumnou agenturou Instant research v září mezi pěti stovkami respondentů.

Zjistilo se také, že za nejoblíbenější vánoční dárky jsou považovány ty ručně vyrobené. Vidí to tak celých 64 procent Čechů. Peníze či dárkové poukázky lidé rozdávají nejčastěji dospělým dětem (téměř 30 procent) a rodičům (26 procent).

Průzkum rovněž odhalil rozmanitost udržovaných vánočních tradic v českých domácnostech. Některé zvyky udržuje naprostá většina, na 88 procent Čechů nevynechají zdobení stromečku, 72 procent peče cukroví a pod stromečkem si dárky rozbaluje 70 procent.

V rodinách se udržuje i zvyk rozesílat vánoční SMS (53 procent), nezvedat se od vánoční večeře (50 procent) a kapří šupinku schovává pod talíř třetina oslovených. Na vánoční mši do kostela vyráží 13 procent Čechů.

Témata: Vánoce Lidé průzkumy