Česko má dalších šest oficiálně potvrzených případů omikronu!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

12. prosince 2021 18:33

Laboratoř dnes oficiálně potvrdila šest případů varianty koronaviru omikron na jižní Moravě. Jihomoravští hygienici mají nahlášeno sedmé podezření na omikron, na potvrzení se čeká. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Vzorky zkoumala Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkové viry Státního zdravotního ústavu v Praze. V ČR je tak potvrzeno celkem osm případů varianty omikron.

Varianta omikron byla na jižní Moravě zjištěna u dvou zdravotních sester z jednoho pracoviště Fakultní nemocnice Brno a dvou děti jedné z nich a dále u dvou jedenáctiletých žáků ZŠ Adamov. Mezi případy z Brna a Adamova podle Ciupek není žádná spojitost.

Jihomoravští hygienici mají nahlášeno sedmé podezření na variantu omikron u dalšího dítěte z Adamova. Podle ředitelky není prokázán přímý kontakt s předešlými případy ze ZŠ Adamov. Tři z nakažených mají podle ředitelky mírné příznaky, ostatní bezpříznakový průběh nemoci.

"Žádný z uvedených necestoval do zahraničí, ani nikdo z jejich rodin, nedošlo ani ke kontaktu s kýmkoli, kdo by v zahraničí pobýval. Souvislost se šampionátem ve vodním pólu není u nikoho z uvedených žádná," uvedla už dopoledne Ciupek. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve řekla, že se prověřuje mezinárodní turnaj ve vodním pólu, který se konal v Brně před několika týdny. Na něm byli i hráči z Jihoafrické republiky a jeden belgický hráč po návratu onemocněl.

Česko mělo dosud dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)