Covid-19 v ČR: Klesající trend pokračuje! Za pondělí přes 15 TISÍC případů!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. prosince 2021 8:04

Epidemie koronaviru v Česku opět zpomalila. V pondělí laboratoře odhalily 15.541 nakažených, zhruba o 2000 méně než před týdnem. Denní nárůst nových případů tak v mezitýdenním srovnání klesl popáté v řadě. Snížilo se i incidenční číslo, na 100.000 obyvatel připadá v zemi za uplynulých sedm dní 1049 nakažených.

Přibylo ale pacientů s covidem. V nemocnicích jich je 6520, z toho 1009 ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 33.902 lidí. Na pondělí připadá 54 obětí, na neděli 94. V sedmi předchozích dnech byl počet obětí vždy vyšší než sto. Při dalších aktualizacích ale většinou údaje za poslední dny ještě stoupají. "S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování," uvedlo ministerstvo.

Počet hospitalizovaných se od minulého pondělí snížil zhruba o 500, lidí ve vážném stavu je asi o 100 méně. Přesto zůstává řada nemocnic kvůli péči o covidové pacienty přetížená. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) čeká pokles hospitalizovaných zhruba kolem Vánoc. Data z tohoto týdne podle něj ukážou, zda bude snižování počtu nových případů covidu pokračovat, nebo bude počet nákaz delší dobu zhruba stejný.

Laboratoře v Česku v pondělí provedly 113.000 testů, asi o 21.000 méně než před týdnem. Pozitivita proti minulému pondělí u všech třech typů testů stoupla. V případě nejběžnějších preventivních testů činila 7,13 procenta, před týdnem 6,47 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, vzrostl podíl pozitivních z 14,15 na 14,57 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se pozitivita zvýšila z 30,96 na 31,69 procenta.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí uvedl, že v ČR zatím není hlášen další případ varianty omikron. Jediným známým případem je nákaza ženy z Liberce. V pozitivních vzorcích podle SZÚ nadále v naprosté většině převažuje varianta delta a její subvarianty.

Z pohledu incidenčního čísla je nejhorší situace stále ve východní polovině země. Ve Zlínském kraji připadá na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dní 1335 nakažených, následuje Olomoucký kraj s incidencí 1283. Vyšší než tisíc je incidenční číslo v sedmi krajích. Relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel 477 případů covidu. Karlovarský kraj je ale jedním ze tří regionů, kde incidenční číslo od pondělí vzrostlo. Dalšími jsou Plzeňský a Liberecký kraj. V Královehradeckém kraji pak incidence stagnovala.

Stabilně roste zájem o očkování, především o třetí posilující dávku vakcíny. V pondělí podstoupilo očkování téměř 80.000 lidí, o 15.000 více než před týdnem. Pro třetí dávku si přišlo zhruba 63.000 z nich. Od prosincového začátku vakcinace už zdravotníci v zemi aplikovali téměř 14 milionů dávek vakcíny.

Lidé, kteří se proti covidu-19 naočkovali jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, mají od pondělí nárok na posilující dávku už po dvou měsících. Zájemci o takzvaný booster dostanou mRNA vakcíny od společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

Účinnost všech vakcín postupem času klesá, nejvíce se to týká jednodávkové vakcíny Janssen. U ostatních vakcín se počítá s přeočkováním po půl roce. Lidé nad 60 let či chronicky nemocní mohou na posilující dávku dostat už po pěti měsících.

Od loňského začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku celkem 2,262.666 případů koronaviru. Většina lidí se již z nákazy vyléčila.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví