Zeman jmenoval Fialu premiérem! Prezident byl za průhlednou stěnou!

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu předsedou vlády. (28.11.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

28. listopadu 2021 8:40 | Aktualizováno: 28. listopadu 2021 12:57

Prezident Miloš Zeman dnes po 11:00 jmenoval na zámku v Lánech novým premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Kvůli nákaze Zemana onemocněním covid-19 byli odděleni průhlednou stěnou. Všichni přítomní zároveň měli respirátor.

Zeman seděl při jmenování na invalidním vozíku v proskleném prostoru, kam byl dovezen pracovníky oblečenými v ochranných oděvech. S Fialou komunikoval prostřednictvím mikrofonu a reproduktorů. U ceremoniálu byl přítomen také prezidentův kancléř Vratislav Mynář a ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Poté, co Mynář přečetl rozhodnutí prezidenta o jmenování, složil Fiala slib, který stvrdil podpisem. Server iROZHLAS.cz v sobotu uvedl, že jmenovací dekret Zeman podepsal s předstihem a dokument byl vydezinfikován. Po ceremoniálu následovaly krátké projevy obou politiků.

Zeman chce v pondělí zahájit sérii schůzek s kandidáty na ministry, jak plánoval před tím, než byl pozitivně testován. Kandidáty bude přijímat v abecedním pořadí, schůzky by chtěl ukončit do 13. prosince. Potom bude možné chystat jmenování celé vlády, uvedl prezident po jmenování Fialy premiérem. Už dříve Zeman avizoval, že by se v pondělí chtěl setkat s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Fiala chce, aby se vláda ujala práce v polovině prosince. Prezidentu slíbil vládu, která provede ČR složitou aktuální situací a jež uskuteční potřebné změny pro budoucnost.

Jmenování lídra koalice Spolu novým premiérem se uskutečnilo sedm týdnů po sněmovních volbách, ve kterých volební uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN získala v dvousetčlenné dolní komoře 108 mandátů. Vlády by se Fiala chtěl s celým kabinetem ujmout nejpozději v polovině prosince. Do té doby bude mít vládní odpovědnost kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO).

Jmenování Fialy předcházel více než měsíc a půl dlouhý pobyt prezidenta v nemocnici, kde se léčil s blíže nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. S Fialou se Zeman setkal 17. listopadu v Ústřední vojenské nemocnici, kde mu jmenování premiérem přislíbil. Z ÚVN byl prezident propuštěn ve čtvrtek, po několika hodinách se ale kvůli nákaze a kvůli preventivnímu podání protilátek do nemocnice vrátil. Nemoc je podle Zemanových lékařů u prezidenta bezpříznaková, hygienici ale vyžadují dodržení podmínek izolace nakaženého.

Zeman má stále výhrady k jednomu z kandidátů na ministry

Výhrady prezidenta Miloše Zemana k jednomu z kandidátů na ministra podle nově jmenovaného premiéra Petra Fialy (ODS) trvají. Nominaci ale Fiala měnit nebude. Designovaný předseda vlády to řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání se Zemanem na zámku v Lánech. "Výhrady přetrvávají, věřím, že mohou být rozptýleny rozhovory, jak budou vedeny," uvedl Fiala. Dodal, že když se tak nestane, určitě se s tou situací vypořádá. Jak by to provedl, ale dnes nepřiblížil.

Kdo by se měl ujmout vedení ministerstva průmyslu a obchodu po místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi, který se vzdal své nominace v uplynulém týdnu, chce prezidentovi Fiala předložit po pondělku. Novou nominaci mu má předseda Starostů Vít Rakušan sdělit po dnešním jednání vedení hnutí. Fiala počítá, že poté bude informovat o novém kandidátovi STAN prezidenta.

Prezident Fialu během jednání ujistil, že série rozhovorů s kandidáty na ministry začne v pondělí. Bude mít zřejmě podobnou formu, jakou mělo dnešní jednání s novým premiérem. Fiala uvedl, že s prezidentem seděli v různých místnostech a hovořili prostřednictvím videorozhovoru. Fiala ale současně podotkl, že Hrad možná najde pro další schůzky jiné řešení, které bude jako to dnešní odpovídat hygienickým podmínkám.

O dalším postupu jednal Fiala se Zemanem podle svých slov "obsáhle". "Oceňuji, že v takové těžké situaci se hledá způsob, jak by mohly proběhnout rozhovory s kandidáty," uvedl. Zopakoval, že očekává, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda.

Fiala vyzval k očkování proti covidu a poděkoval zdravotníkům

Premiér Petr Fiala (ODS) v prvním vystoupení po svém jmenování předsedou vlády vyzval občany k očkování proti covidu a poděkoval zdravotníkům za jejich práci. "Je třeba chovat se zodpovědně," uvedl na tiskové konferenci po dnešní zhruba třičtvrtěhodinové schůzce na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Očkování těch, kteří ještě vakcínu nedostali, je podle Fialy důležité pro ochranu života zdraví jejich i jejich blízkých. Připomenul, že svoboda se pojí se zodpovědností.

"Je potřeba, abychom se chovali zodpovědně, aby každý udělal něco pro to, abychom to překonali," uvedl. Mezi další nejbližší priority pro nastupující kabinet zařadil opravu návrhu státního rozpočtu pro příští rok, téma inflace a zvyšování cen energií.

Fiala také řekl, že jeho vláda chce provést například důchodovou reformu, změny ve školství či infrastrukturní změny vedoucí k digitalizaci. Chce, aby jeho kabinet posunul Česko mezi nejlepší na světě. Poděkoval prezidentovi, že se mohlo jeho jmenování uskutečnit. Zeman je kvůli nákaze koronavirem v izolaci, dnešní slavnostní akt se tak musel uskutečnit za přísných hygienických podmínek, prezident Fialu proto jmenoval zpoza plexisklové zábrany.

Novinářům řekl, že v opatřeních proti šíření covidu, která přijímá končící vláda Andreje Babiše (ANO), panuje chaos.

Témata: Miloš Zeman Petr Fiala (ODS) Vláda ČR