Minimální mzda od ledna vzroste! Málo, reaguje končící ministryně Maláčová!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. listopadu 2021 11:18

Vláda dnes rozhodla o růstu minimální mzdy pro příští rok, lidé s nejnižšími příjmy by si tak měli polepšit od ledna o tisíc korun měsíčně. Podle končící ministryně Jany Maláčové je to ovšem málo.

Na obzoru už se sice rýsuje nová vláda složená z dosud opozičních stran, končící kabinet ale ještě stihl udělat přinejmenším jedno důležité rozhodnutí. Na sociálních sítích o něm informovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Pro rok 2022 se zvýší minimální mzda o rovnou tisícovku na 16 200 korun měsíčně. "Rozhodnutí považuji za přijatelný kompromis pro všechny zúčastněné strany," uvedla na twitteru.

Rozhodnutí vlády zvýšit minimální mzdu pro rok 2022 o 1000 Kč na 16 200 Kč měsíčně považuji za přijatelný kompromis pro všechny zúčastněné strany. Na minimální mzdu jsou vázány mzdy zaručené a jejich výše musí reflektovat ekonomickou realitu a pocovidové zotavování menších firem.

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) November 5, 2021

Rozhodně s ní ale nesouhlasí vládní kolegyně Jana Maláčová (ČSSD), která se o navýšení rovněž zmínila. "Sociální demokracie ale chtěla 18 000 Kč. Lidé, kteří pracují a snaží se, se mají ze své mzdy uživit. Jsem zklamaná, budeme 400 Kč pod minimální mzdou Polska," podotkla.

Podle Schillerové musí výše minimální mzdy reflektovat ekonomickou realitu a pocovidové zotavování menších firem, které během často utrpěly značným omezením provozu.

Témata: Minimální mzda Jana Maláčová (ČSSD) Alena Schillerová Vláda ČR