Důchodci v potížích? Experti řekli, co jim kvůli cenám energií hrozí!

Důchdoci, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2021 21:41

Pětina seniorských domácností by se mohla kvůli zvýšení plateb za energie dostat do bytové nouze. Dopadnout by to mohlo na víc než 200.000 domácností lidí nad 65 let. Uvedla to iniciativa Za bydlení, která zastřešuje organizace na pomoc lidem v tísni, akademiky i zástupce několika měst a obcí. Tiskovou zprávu zaslala ČTK.

Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku kolem 1,35 milionu důchodcovských domácností. Podle iniciativy jsou v bytové nouzi lidé bez domova či v provizorním přístřeší, v ubytovnách, azylových domech, nevyhovujících bytech, ústavech či přechodně u příbuzných a známých. Podle zprávy o vyloučení z bydlení, kterou iniciativa zveřejnila, mělo před zdražováním energií nadměrné náklady na bydlení kolem 130.000 seniorských domácností. Na pokrytí těchto výdajů jim nestačilo ani 40 procent příjmu. V bytové nouzi bylo na 5500 lidí nad 65 let, většinou žili na ubytovnách. Dalším asi 20.000 domácností starších lidí hrozila ztráta bydlení.

Iniciativa uvedla, že kvůli zvyšování záloh za elektřinu a plyn po skončení některých dodavatelů by mohla bytová nouze hrozit víc než 200.000 seniorských domácností. "Kvůli energetické krizi tedy hrozí, že se počet ohrožených seniorských domácností téměř zdvojnásobí," uvedla iniciativa. Podle jejího analytika Jana Klusáčka by se do potíží mohla dostat pětina seniorských domácností. "Pokud se ceny energií zvednou o třetinu, jak v našich modelech předpokládáme, povede to zřejmě k dalšímu stěhování seniorů na ubytovny,“ dodal Klusáček.

Podle vedoucí Senior telefonu Anety Mundok Nitschové se na tuto linku obracejí nyní lidé, kteří na úhradu zvýšených záloh za energie nemají. Jedné z volajících seniorek se měsíční částka zvedla na 15.000 korun, popsala šéfka linky. Průměrná starobní penze bez vdovského či vdoveckého důchodu činila na konci září podle údajů České správy sociálního zabezpečení 15.411 korun. Na konci prvního čtvrtletí zhruba 93.000 seniorek a seniorů pobíralo méně než 10.000 korun.

"Klientům doporučujeme, aby si zažádali o příspěvek na bydlení, pokud splňují podmínky přidělení. Nebo aby se pokusili kontaktovat současného dodavatele a pokusili se vyjednat individuální podmínky ohledně výše záloh a případně se obrátili na Energetický regulační úřad,“ uvedla Mundok Nitschová. Volání na Senior telefon s číslem 800 157 157 je bezplatné.

Na příspěvek na bydlení dosáhnou ti, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu a v Praze 35 procent. Dávka odpovídá rozdílu mezi normativními náklady, které stanovuje vláda, a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Podle zprávy o vyloučení z bydlení příspěvek využívala jen asi desetina seniorek a seniorů, kteří by na něj měli nárok. Dostávalo ho zhruba 40.000 seniorských domácností. Mohlo ho ale mít dalších asi 380.000. Podle Adama Fialíka z Platformy pro sociální bydlení s vyplněním žádosti pomohou neziskové organizace i sociální odbory obcí.

Témata: důchodci Energetika