Znamení ohledně prezidenta Zemana? Na Hradě se rozhodli pro tento krok!

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice

Autor: stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2021 18:30

Pražský hrad v souvislosti s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana uschoval v zapečetěné schránce klíč od Korunní komory, kde jsou uschovány korunovační klenoty, i podpisové razítko prezidenta. V tiskové zprávě to dnes uvedl Vít Novák z Kanceláře prezidenta republiky (KPR).

Od minulého úterý se Zeman podle Nováka v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) setkal se členy své rodiny a přijal svého právního zástupce nebo zástupce KPR. O zdravotním stavu prezidenta se tisková zpráva nezmiňuje.

"V souvislosti s hospitalizací prezidenta republiky je klíč číslo 1 od Korunní komory na Pražském hradě, v níž jsou uloženy české korunovační klenoty, uschován v zapečetěné schránce v tajném archivu Kanceláře prezidenta republiky," uvedl Novák. Klíč může být podle něj vydán pouze prezidentu republiky na základě jeho pokynu. "O jakékoliv manipulaci s klíčem je vyhotoven písemný protokol. Stejným způsobem a za stejných podmínek bylo uloženo i podpisové razítko prezidenta republiky," dodal Novák.

Pražský hrad o hospitalizaci prezidenta příliš neinformuje, o jeho zdravotním stavu nesděluje informace žádné. Novák dnes uvedl, že od úterý do dneška se Zeman v ÚVN opakovaně setkal se členy své rodiny. Dále přijal vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře, ředitele svého sekretariátu Jaroslava Hlinovského, ředitele hradního protokolu Vladimíra Kruliše, ředitele útvaru pro ochranu prezidenta Martina Baláže a svého právního zástupce. "Zbylý čas byl podřízen léčbě a odpočinku," dodal Novák. ÚVN v minulosti kritizovala Mynáře, že bez vědomí ošetřujícího lékaře k Zemanovi přivedl bývalého předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Ochranka prezidenta od té doby pouští na pokoj k Zemanovi pouze hosty s vědomím lékařů.

Novák v tiskové zprávě také uvedl, že Zemanovi KPR doručila blahopřání, které představitelé jiných států poslali ke státnímu svátku 28. října, stejně jako "výběr z pozdravů a přání občanů zasílaných na Pražský hrad". Zeman také dostává od KPR každodenní monitor zpráv.

Zeman je hospitalizován od 10. října, v ÚVN je umístěn na jednotce intenzivní péče. Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že nemocnice zvažuje přemístění prezidenta na běžný nemocniční pokoj. "Přeložení prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj je předmětem úvah, termín stanoven není," sdělila serveru mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Témata: Miloš Zeman Pražský Hrad