Třetí dávka očkování: Kdo a kdy na ni má nárok? VELKÝ PŘEHLED informací!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. října 2021 18:00 | Aktualizováno: 17. října 2021 21:55

Třetí dávka očkování proti koronaviru už je k mání také v Česku, tento týden ji absolvoval třeba premiér Andrej Babiš. Kdy a kdo se o ni může přihlásit, respektive jaká jsou pravidla přeočkování?

Přeočkování další dávkou se týká těch, kterým již uplynulo osm měsíců od aplikace první dávky u vakcíny Janssen nebo obou dávek u ostatních vakcín. Přeočkování už však probíhá pouze mRNA očkovacími látkami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. 

Stát na webu covid.gov.cz zdůrazňuje, že nezáleží na věku, zaměstnání či zdravotním stavu, ačkoliv je posilovací dávka doporučována především osobám s poruchami imunity, chronickými onemocněními, osobám starším 60 let a zdravotníkům či zaměstnancům zařízení sociální péče.

Posilovací dávky jsou dobrovolné a hrazené zdravotní pojišťovnou. V den uplynutí osmiměsíční lhůty by lidem měla přijít SMS či email o možnosti registrace, která je možná několika způsoby.

Zájemci se opět mohou registrovat přes Centrální rezervační systém na některé z očkovacích míst. Kdo nemá internet, může využít infolinky 1221. Aplikaci třetí dávky je pak možné absolvovat na místě bez nutnosti předchozí registrace či po domluvě u svého praktického lékaře. 

Proč si nechat dát třetí dávku?

Stát na uvedeném webu zmiňuje několik důvodů. S postupem času dochází k poklesu účinnosti ochrany a vyšší pravděpodobnosti nákazy i u jedince očkovaného dvěma dávkami. Nejvíce jsou tím ohroženy starší osoby či lidé s poruchami imunity a chronickými onemocněními.

Posilující dávka posílí ochranu proti stávajícím i případným novým variantám koronaviru. 

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)