Koronavirus v ČR: 206 nově nakažených a reprodukční číslo dál pod jedna!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

24. srpna 2021 9:03

Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie se třetí den po sobě těsně drží pod hodnotou jedna. K dnešku se nezměnilo a zůstává zhruba 0,96. V pondělí přibylo 206 nových případů koronaviru. To je téměř stejně jako před týdnem, kdy testy odhalily 213 lidí s nemocí covid-19. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Do víkendu se pohybovalo dva týdny nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie, od soboty zůstává pod touto hranicí.

Stagnuje i takzvané incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. Čtvrtý den v řadě je v republikovém průměru na hodnotě 12. Minulý týden laboratoře zjistily v pracovní den v průměru 211 nakažených, prakticky stejně jako předchozí týden od 9. srpna.

S covidem-19 bylo v nemocnicích v pondělí 58 lidí, podobně jako o víkendu, o týden dříve vyžadovalo nemocniční péči 65 pacientů. Ve vážném stavu je nyní deset hospitalizovaných. První pracovní den tohoto týdne se proti koronaviru očkovalo bezmála 45.100 lidí, zhruba o 3500 víc než minulé pondělí. Od začátku vakcinace loni v prosinci zdravotníci podali víc než 11,2 milionu dávek, dokončené očkování má přes 5,5 milionu lidí, tedy přes polovinu všech obyvatel. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně 70 procent lidí. Očkovat je nyní možné od 12 let.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru, drtivá většina se vyléčila a 30.385 lidí s covidem-19 zemřelo. Zatím poslední úmrtí eviduje ministerstvo zdravotnictví v pátek.

Odborníci očekávají, že s nadcházejícím návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol začne epidemie covidu-19 sílit. Vývoj by ale neměl být tak dramatický jako loni. I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by v nemocnicích mohlo být v druhé polovině září kvůli covidu kolem 500 lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče, uvedl v pondělí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Letos v březnu, v době nejsilnější vlny epidemie, bylo v nemocnicích přes 9000 lidí. Rizikem pro podzim je podle Duška asi 440.000 lidí nad 60 let, kteří nejsou očkováni ani neprodělali onemocnění, a nedostatečná proočkovanost mladší populace.

Epidemie v poslední době stagnuje, nákazy se šíří hlavně mezi mladými lidmi od 16 do 30 let. Tři čtvrtiny nových případů se týkají lidí, kteří nejsou očkovaní, a denní přírůstky ve zranitelné populaci jsou v jednotkách případů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví